Els reptes del diàleg

PSC-ERC, obligats a competir i col·laborar

Si bé la competitivitat serà creixent els pròxims anys, en l’actual conjuntura caldria exigir-los una ferma assumpció de l’oportunitat que s’obre per a les dues forces polítiques

3
Es llegeix en minuts
PSC-ERC, obligats a competir i col·laborar

Les dades del CEO ho evidencien. Més de la meitat dels electors socialistes consideren que la solució del conflicte Catalunya-Espanya passa per la convocatòria d’un referèndum. Tampoc no és testimonial la xifra del 28% de votants del PP que hi són favorables i aclaparadors el quasi 100% dels independentistes i el 86% dels Comuns. Opció  arrelada en la societat catalana, però incerta sobre quan se celebrarà, les condicions i requisits que inclourà i com s’anomenarà. Tot tan evident com clar és que la Mesa de Diàleg que s’ha d’iniciar tindrà un recorregut curt si una de les parts intenta imposar un guió excloent o  limitador de l’abast de les opcions que han de ser-hi presents. Qualsevol bloqueig per part de les forces independentistes a les propostes del Govern espanyol, fins avui desconegudes altrament, o tota mena de voluntat per part Pedro Sánchez de convertir-la en un remake de la Comissió Bilateral entre les dues administracions encarregada del desplegament de l’Estatut vigent només contribuiran a fer-la fracassar. D’igual manera que restarà avortada si el govern espanyol no està disposat a debatre, també, les propostes ja anunciades per part del President Aragonès de posar damunt la taula una llei d’amnistia i l’autodeterminació. Dit d’una altra manera, tan important és començar aviat el diàleg com fer-ho bé.

El veritable encert polític d’avui rau a discernir què es comparteix  com a “problema” i què s’entén  per “solució” i fer possible que les forces polítiques de cultura catalanista deixin enrere l’aprofundiment de la fractura i es comprometin a arrenglerar-se, enfortir i militar en el bàndol de la solució a construir.

Un veritable repte, altrament, perquè la conjuntura actual és prou fràgil. Al conjunt de l’Estat, la dreta espanyola ha posat la directa per recuperar el poder, tot tirant de l’estratègia anticatalana encunyada pel PP durant el tràmit parlamentari de l’Estatut per fer caure Rodríguez Zapatero. A Catalunya, la victòria de Salvador Illa ha topat amb la realitat d’una correlació de forces favorable a l’independentisme i a l’enquistament de les relacions entre el PSC i ERC. Efectivament, els uns pactant amb Junts per Catalunya una munió de Consells Comarcals i la mateixa Diputació de Barcelona i així barrar el pas als republicans en llur creixent implantació en l’àmbit municipal i en les àrees metropolitanes fins fa poc prou alienes a l’independentisme. Els altres, cavant trinxeres estèrils a manera de signatura de cordons sanitaris.

N’hi hauria prou per començar bé que Salvador Illa tragués del calaix el posicionament de Pere Navarro i de Miquel Iceta que un referèndum pactat democràticament és legítim i inapel·lable

Socialistes i republicans pretenen el lideratge de la Catalunya postprocés, empresa per a la qual cal comptar amb el protagonisme de sectors socials abans hegemonitzats exclusivament pel socialisme català. El resultat d’aquesta batalla serà determinant a l’hora de conformar majories suficients per decantar la societat catalana cap a un nou marc de relació amb l’Estat espanyol que superi l’actual Estatut o la independència. La batalla està servida: al PSC, li cal una major implantació per fer reeixir els seus objectius. Al republicanisme també per fer-se vencedor en l’exercici del dret a l’autodeterminació.

Si bé la legítima competitivitat serà creixent en els propers anys, en l’actual conjuntura caldria exigir-los una ferma assumpció de l’oportunitat que s’obre per a ambdues forces polítiques amb l’aprovació dels indults i la convocatòria de la Mesa de Diàleg. Perquè la cerca d’acords i la creació de les condicions favorables perquè puguin ser executats requereix una major unitat d’acció entre les forces polítiques independentistes, sobiranistes i catalanistes, per la qual cosa seria bo que totes aterressin en l’assumpció del principi de realitat que expressa l’enquesta del CEO. I PSC i ERC ens fossin exemple.

Notícies relacionades

N’hi hauria prou per començar bé que Salvador Illa tragués del calaix el posicionament de Pere Navarro i de Miquel Iceta que un referèndum pactat democràticament és legítim i inapel·lable. Resistir-se a la inclusió de l’opció de l’autodeterminació en la negociació només permetria al govern espanyol i al PSC comprar temps. Temps malaguanyat!

Perquè la negativa convertirà l’objectiu de fer realitatun escenari en què sigui possible debatre sobre  tot en una nova “conquesta democràtica” a assolir. Traslladada al carrer, ben segur, a manera de mobilitzacions cíviques, pacífiques i massives.