La nota

Vent de popa

El nou Govern Aragonès neix amb dades que indiquen que la recuperació s’està consolidant. Seria absurd que les desaprofités

3
Es llegeix en minuts
Pere Aragonès, ya investido ’president’, recibe el saludo marcial de los Mossos al salir del Parlament.

Pere Aragonès, ya investido ’president’, recibe el saludo marcial de los Mossos al salir del Parlament. / Ferran Nadeu

L’estabilitat és sempre convenient per a la recuperació econòmica. A Catalunya i a Espanya som lluny de les òptims, però tampoc en mínims. El nou Govern pot agradar o no, hi haurà temps de comentar-ho i per les seves obres serà jutjat. Però d’entrada el relleu de Quim Torra, que deia que l’autonomia era un obstacle i que no ocupava el despatx presidencial en deferència a Puigdemont, per Pere Aragonés, que rebutja ser controlat per Waterloo i vol governar la Generalitat i negociar amb Madrid per «culminar» la independència, sona una mica més intel·ligent

A Madrid, el Govern Sánchez no està en el seu millor moment després de les eleccions a la Comunitat, però no hi ha alternativa parlamentària. Queden més de dos anys de legislatura i tot dependrà de la seva capacitat de governar i corregir errors. La sortida de Pablo Iglesias hauria de reduir la molt perniciosa crispació.

Hi ha riscos d’inestabilitat, però bufa vent favorable. La Comissió Europea ha revisat a l’alça el creixement de l’eurozona i la previsió del PIB espanyol per a aquest any és del 6%. I les dades de l’índex PMI d’abril –basades en solvents enquestes periòdiques a molts països– han sigut les millors des de fa mesos. Per sobre del 50, l’índex preveu creixement i el del sector serveis d’Espanya, molt castigat els últims temps per les restriccions a la mobilitat, ha saltat aquesta barrera al passar del 48,1 al març al 54,6 a l’abril. Com a conseqüència, el PMI compost (incloent la indústria) puja del 50 al març al 55,2 a l’abril. 

Aterrem en la realitat catalana. L’interessant baròmetre que elabora des de fa mesos el servei d’estudis de la Cambra detecta al maig que la recuperació econòmica va a més en vuit dels deu epígrafs que estudia i, en els altres dos, no hi ha retrocés sinó estabilitat.

El més positiu és que a l’abril es van crear 55.000 llocs de treball, cosa que implica una caiguda de ja només el 5,8% respecte al mateix mes del 2019. També hi va haver 21.345 treballadors menys en ertos. I van néixer 1.400 noves empreses, encara un 8,5% menys que el 2019, però amb clara tendència a l’alça. Les dades de consum van millorar al final d’abril i primers de maig i les compres de ciment i de vehicles industrials van tirar la inversió a l’alça al març, després de mesos de caigudes. Per la seva banda, les exportacions industrials van créixer un impressionant 18% aquest mateix mes. El turisme encara no es recupera (el trànsit de l’aeroport està un 90% per sota del 2019), però sí que s’estan incrementant molt les reserves hoteleres per als pròxims mesos.

Notícies relacionades

Els baròmetres de la Cambra, molt enganxats al terreny, indiquen que Aragonès agafarà les regnes amb vent de popa. La recuperació es referma. I haurà de prendre decisions. Com deia ahir en aquest diari el reelegit secretari general de CCOO, Javier Pacheco, amb mig milió d’aturats la prioritat només pot ser l’economia. I concretava: «si no aconsegueixen fer uns pressupostos per al 2021 estaran renunciant al potencial que tenen per canviar les coses. Aquest ha de ser el primer pacte del Govern i el missatge que cal llançar la societat».

No crec que Sánchez Llibre, Antoni Cañete o Camil Ros, de Foment, Pimec o UGT diguessin coses gaire diferents. I haurà de decidir també si aprova una ampliació de l’aeroport, que impedeixi que Barcelona sigui perjudicada respecte a Madrid o Milà. Aragonès i Jaume Giró no poden optar pel còmode, però poc responsable, «no sap, no contesta». Tenen vent de popa, un regal que no s’ha de malbaratar.