Xarxes socials

L’emoji de la teva pandèmia

Aquests símbols ens expliquen el que sentim o, millor, que diem que sentim

3
Es llegeix en minuts

1/ ¿Si haguéssiu de definir la vostra pandèmia amb un emoji, quin triaríeu? De fet, lectors, us animo que, abans de continuar llegint, agafeu el vostre telèfon mòbil, obriu WhatsApp i mogueu el polze cap a la dreta per descobrir a l’esquerra de la pantalla els vostres simbolets més utilitzats. Crec, fermament, que també ens definim per aquest tipus de coses. Potser en una primera cita, en una entrevista de feina o en la descripció d’un personatge de novel·la s’hauria de començar a preguntar per coses com aquesta. Bé, doncs ara que sapigueu que per primera vegada en molt temps, fa unes setmanes l’emoji de plor va depassar el més utilitzat fins aleshores: el de la careta plorant del riure. 

2/ El mateix estudi, realitzat per la web Emojipedia, la bíblia d’aquest assumpte, exposava altres obvietats de les relacions entre l’emoji i la pandèmia, perquè tots sabem que els estudis es realitzen per corroborar el que ja sabem. Per exemple, que l’ús d’emojis ha pujat aquest any, com a conseqüència que també ha pujat la nostra addicció a les pantalles i la nostra manera de relacionar-nos més telemàtica que presencialment. Durant els primers mesos de pandèmia, es va fer servir bastant l’emoji verd del virus. En paral·lel, òbviament, desapareixia totalment el de l’avió enlairant-se. També va irrompre amb força el de la careta amb mascareta, fins llavors utilitzada entre personal sanitari i turistes asiàtics a la Sagrada Família. 

La novetat ha vingut amb el de la xeringa. Fa unes setmanes Apple va modificar el seu disseny. Potser ja han actualitzat el sistema, però l’anterior era la xeringa de líquid vermell que fins i tot treia una goteta per l’agulla. Es va dissenyar el 1999 per a una campanya de donació de sang. El seu ús va pujar el desembre del 2020 quan es va començar a parlar seriosament dels diversos tipus de vacunes. No obstant, no tant com la cara amb mascareta. ¿Per què? Perquè el seu dibuix s’associava fins ara més a donacions de sang, abús de drogues o fer-se un tatuatge. Per això Apple va decidir modificar el dibuix (fora líquid vermell, per exemple) de la mateixa manera que es va reformar en el seu dia, per considerar-se agressiu, el revòlver Colt 45 de cine negre per convertir-lo en una pistola d’aigua de color verd.

Notícies relacionades

3/ M’interessa reflexionar sobre aquesta pandèmia a partir de detalls aparentment insignificants. L’agència Bloomberg, per exemple, ha realitzat un estudi de la gradual recuperació econòmica a Londres a través del consum, segons la zona, de sandvitxos a la cadena Pret A Manger (se suposa que els devoren oficinistes o gent amb pressa, així que serveixen per taxar fins a quin punt la gent torna a menjar malament i a treballar molt). I per exemple, també em van dir que les vendes de Crocs (un calçat més de nínxol en el seu dia, associat precisament a sanitaris i a escoles bressol) s’havia disparat molt, cosa que vol dir que últimament la frontera entre ser a casa i ser fora, entre treballar i teletreballar, s’ha desdibuixat. 

4/ ¿Ja sabeu, lectors, quin és l’emoji que més heu utilitzat últimament? És cert que els emojis aprimen i simplifiquen el llenguatge, el tornen més anèmic, uniformitzen les nostres emocions, com ja va predir Orwell amb la seva neollengua. Però és obvi, també, que ens expliquen el que sentim o, més ben dit, el que diem que sentim. Perquè, quin tipus de societat ciclotímica, exagerada i erràtica seria una que tingués com a dos emojis més utilitzats una cara plorant de riure i una altra plorant de pena. Només és una pregunta, ¿eh? ;)