Editorial

Economia a punt d’enlairar-se

Les optimistes previsions de la Comissió Europea per a Espanya i l’augment del consum que s’espera en la segona meitat de l’any donen ales a la recuperació

2
Es llegeix en minuts

Després d’un primer trimestre del 2021 amb una decebedora contracció del PIB del 0,5% respecte al trimestre anterior, tot apunta que l’economia espanyola remuntarà amb força al llarg d’aquest any i, especialment, l’any que ve. Aquestes són les previsions de la Comissió Europea, que estima que el PIB espanyol experimentarà el rebot més destacat de tota la zona euro. La pujada arribarà, si es compleixen aquestes previsions, al 5,9% el 2021 i al 6,8% el 2022. S’ha de tenir en compte que la previsió d’augment del PIB per a l’eurozona és del 4,3% el 2021 i del 4,4% el 2022, mentre que per al conjunt de la UE és del 4,2% i del 4%.

Indubtablement són molt bones notícies. No s’ha d’oblidar, no obstant, que si bé la nostra economia és la que, segons la Comissió, reconquista el terreny perdut a més velocitat, també és la que més ha acusat l’impacte de la Covid-19. El 2020 el producte interior brut espanyol es va desplomar un 10,8%, molt més que a la zona euro o al conjunt de la UE, les economies de la qual van minvar de mitjana un 6,6% i un 6,1% respectivament. 

Els vaticinis de Comissió es fonamenten en la injecció de fons europeus (69.500 milions en transferències a fons perdut) que rebrà Espanya, que, no obstant, hauran d’administrar-se molt bé perquè el creixement esperat es converteixi en realitat. La manera en què s’inverteixin aquests milers de milions condicionarà no només la millora, sinó també el rumb de l’economia espanyola durant les pròximes dècades. 

L’Executiu comunitari ha remarcat la importància d’aquest punt, mentre recordava al Govern que ha d’implementar reformes en la seva economia. D’altra banda, el Banc d’Espanya ha demanat una rigorosa selecció dels projectes en què s’invertiran les ajudes, així com «reforçar molt els mecanismes de transparència i control». El supervisor ha insistit igualment en la necessitat que el Govern dugui a terme els canvis als quals s’ha compromès amb Brussel·les.

El creixement del PIB agafarà velocitat durant la segona meitat de l’any, segons els càlculs de la Comissió Europea. A més, es confia que aviat es mobilitzi l’estalvi acumulat durant la pandèmia, cosa que ha d’estimular el consum i rellançar la inversió. És significativa, en aquest sentit, la pujada en la compravenda de vivendes que ja s’està produint a Espanya. El grau en què aquest estiu el turisme internacional torni a les platges i a les muntanyes espanyoles també marcarà el ritme de la recuperació.

Si bé tot indica que l’economia està en tràngol d’enlairar-se, les autoritats econòmiques no haurien de desatendre el senyal d’alarma que suposa l’espectacular augment de la inflació. L’IPC va pujar un 1,2% a l’abril en relació amb el mes anterior i va situar la seva taxa interanual en el 2,2%, la més alta des de l’octubre del 2018.

Espanya, des del Govern central, però també des de les comunitats autònomes i les ciutats, ha dut a terme un important esforç per alleujar en la mesura possible el mal social causat per l’ensorrament econòmic. Existeixen sectors que han patit un enorme deteriorament, amb infinitat d’empreses que s’han vist abocades al tancament. Les administracions han de continuar acompanyant aquests sectors i aquests ciutadans mentre es recuperen progressivament l’activitat i l’ocupació. 

Temes:

Fons europeus