apunt

Catalunya: repetir fins a canviar el final

Anar a veure diverses vegades la mateixa pel·lícula a veure si acaba d’una altra manera no funciona

1
Es llegeix en minuts

Al veure la negociació d’ERC i Junts per a la investidura de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat, que ha resultat fallida, i tenint en compte els antecedents del Govern que van formar, un recorda un acudit que fa anys s’explicava. El protagonista era un conegut crític de cine de TVE, Alfonso Sánchez que, amb la seva peculiar veu, lamentava la mort de la protagonista d’una pel·lícula. Per això anava una vegada i una altra al cine a repetir l’experiència per veure si, en una de les sessions, hi havia sort i canviava el final. Però no, aquesta, la protagonista, sempre moria.

I és que caldria recordar la cita que s’atribueix al geni Albert Einstein, que afirmava que si busques resultats diferents no has de fer les mateixes coses. Coses no sé, però a Catalunya els protagonistes d’aquesta pel·lícula són els mateixos o molt semblants, amb un d’ells, la CUP, que s’incorpora a l’elenc, però que ja va participar en aquest film. Obstinació, potser, com si no haguéssim tingut uns resultats qüestionables fins fa només una setmanes, amb un Govern amb un mínim de dues faccions enfrontades; i una economia, que mentrestant, es desploma al seu voltant ¿Per què no obrir-se a la participació d’altres actors i altres arguments?

Notícies relacionades

L’hi han reclamat sindicats i patronals: facin vostès un Govern estable i no repeteixin cap altre viatge a enlloc. Però el panorama, per ara, és poc encoratjador, amb recels mutus i estratègies divergents: possibilisme sense que es noti gaire d’ERC i tensió i amenaces de ruptura, de Junts i el seu director d’orquestra movent la batuta des de Waterloo.

La política de curt recorregut continua dominant. I mentrestant les crides d’auxili no acaben de quallar. El president de Pimec, Antoni Cañete, recordava aquesta setmana a TV-3 que les empreses es troben enmig de l’oceà i necessiten una zòdiac per flotar, tot i que algunes potser es conformarien amb un matalàs de platja, per sortir del pas. Per això sorprèn el joc de repetir la pel·lícula. ¿Potser canviarà el final?