Vacuna frenada

L’Europa del pànic

1
Es llegeix en minuts

Tinc 54 anys i m’ofereixo voluntari perquè em vacunin amb AstraZeneca avui mateix. Confesso el meu enorme enuig davant la pusil·lanimitat dels governs europeus que han decidit, vençuts per una onada de pànic, suspendre la vacunació amb els vials de la farmacèutica sueca britànica per uns quants casos sospitosos de trombosi davant 17 milions de dosis inoculades. Sense cap evidència de causalitat, Dinamarca va prendre la decisió l’11 de març i en pocs dies s’hi han sumat una quinzena de països. Fins avui ni l’OMS ni l’Agència Europea del Medicament (EMA), que és l’organisme que autoritza les vacunes, han desaconsellat el seu ús. Al contrari, l’EMA ha ratificat que no hi ha cap prova que la d’AstraZeneca hagi causat els trombes, que en els assajos clínics no van aparèixer com a possibles efectes secundaris, i que els beneficis de vacunar superen amb escreix els riscos. No hem d’aplaudir la reacció de vigilància garantista dels governs europeus, perquè no és més que el reflex de la seva falta de coratge i de la nostra decadència al món.

Notícies relacionades

A la Unió, tant els polítics com els alts funcionaris han sigut incapaços d’establir una lògica de guerra per accelerar la vacunació, que hauria de ser la prioritat màxima. S’han firmat els contractes amb les farmacèutiques com si ens anessin a subministrar material d’oficina, com una cosa de què et pots desentendre alegrement quan les nostres vides i hisendes estan en joc per la pandèmia.

Mentre la vacunació a Europa va malament, molt lentament, amb percentatges d’immunitat tan baixos que som vulnerables a una probable quarta onada (mirin a Itàlia), els governs nacionals es permeten suspendre una vacuna sense cap fonament, simplement per «precaució». Es tracta d’una decisió covarda i incoherent amb la primacia que teòricament atorgaven a l’EMA. I a Espanya la ministra Carolina Darías aparca AstraZeneca dues setmanes per «prevenció». Sorprèn el silenci general (social, polític i econòmic) quan no podem perdre més temps. Necessitem ara totes les vacunes, també la xinesa i la russa.