Igualtat

8-M: Es tracta de retre comptes

Proposo que el 2022 governs, empreses i mitjans de comunicació hagin de sortir a la palestra a demostrar quines accions han portat a terme i amb quins resultats

1
Es llegeix en minuts

Avui els proposaré un salt per al pròxim 8-M. ¿On estem ara? El concepte ‘feminisme’, arran del moviment Me Too i de la gran manifestació del 2018, ha anat perdent la connotació negativa que tenia per a molts, i suma en positiu suavet. Fins i tot els governs s’inventen àrees que presumptament s’ocupen del tema. Però quan arriba el 8 de març i analitzem accions i dades, es demostra que hi ha massa façana, simple maquillatge, copet a l’esquena i «noies, ¡que bones sou!» 

El 8-M, les dones som majoria en tots els actes públics, o sigui la jornada de l’excepció. El dia en què somriem parlant de les moltes coses i molt bones que les dones aporten a empreses, famílies i al món en general. El dia en què lamentem la bretxa salarial, que elles portin a terme els treballs més mal remunerats, que tan escassament ocupin òrgans de direcció i que realitzin dues vegades i mitja més tasques domèstiques que els homes.

I tot i que, com vam concloure en una investigació a la BSM-UPF, les dones lideren millor les empreses en època de crisi, el teletreball sense conciliació familiar provoca una pèrdua d’oportunitats per a les dones. L’FMI ho remata: ‘només’ falten 257 anys per aconseguir la igualtat. És un escàndol, i el que és escandalós és que ens hem acostumat a l’escàndol.

La pandèmia ha agreujat les desigualtats. Ho va dir la filòsofa i feminista Simone de Beauvoir: «N’hi haurà prou amb una crisi política, econòmica o religiosa perquè els drets de les dones es qüestionin. Aquests drets mai són adquirits. Us haureu de mantenir alerta durant tota la vostra vida».

Notícies relacionades

Així que, proposo que el 8-M del 2022 sigui el dia en què governs, empreses, mitjans de comunicació, etc. hagin de sortir a la palestra a demostrar quines accions han portat a terme i amb quins resultats. Que se’ls inquireixi. Que se’ls aplaudeixi o el contrari. Que surtin als titulars. Que donin la cara.

Tant de bo que el 8-M de l’any que ve sigui menys de ‘happy flours’ i, sense deixar la reivindicació, visquem l’aplaudiment o la vergonya en la rendició de comptes.