Panorama polític

Cordons sanitaris

Caldria aïllar els violents i els que volen acabar amb la Constitució, que vam aprovar a un referèndum i és el marc de la nostra convivència en llibertat

3
Es llegeix en minuts
Cordons sanitaris

Una de les moltes manifestacions que han tingut lloc els últims dies a Barcelona anava encapçalada per una pancarta que resava Lluitar, crear poder popular. I després els manifestants o altres semblants ens van obsequiar amb una altra nit de salvatgisme contra el mobiliari urbà, botigues i comissaries, fins a l’incendi d’un vehicle policial amb un agent dins, sense que serveixin d’excusa ni les vomitades verbals de Hasél ni que la crisi econòmica s’encebi especialment en els joves. Si aquests energúmens aconseguissin crear aquest «poder popular» caldria fer les maletes. Amb l’agreujant que les autoritats, que des de fa anys no governen a Catalunya, es mostren comprensives amb els revoltosos i no donen el suport que mereixen a uns Mossos tan moderats que tenen més ferits entre les seves files que entre els busca-raons, molt pocs dels quals són detinguts. En aquesta ‘comprensió’, els polítics catalans no són originals, ja que segueixen l’exemple que des de Madrid els donen els dos Pablos, Iglesias i Echenique.

Vivim en una democràcia en què en teoria tots els vots compten i valen el mateix, tot i que no sigui cert com bé saben els partits bascos i catalans que amb molt pocs vots obtenen molts diputats a Les Corts. I passa el mateix amb els vots rurals. No hi hauria res a objectar a una modalitat que pretén ser més representativa de la diversitat i més respectuosa amb la història si després aquests diputats treballessin per a la governança d’Espanya, cosa que per desgràcia no és el cas. Els bascos recolzen quan convé els seus interessos locals, mentre alguns diputats catalans anuncien a veus que la governació del país els és igual i que estan a les Corts perquè no funcionin. El seu objectiu no és el bé comú, sinó el propi i els governs febles que se succeeixen a la Moncloa es venen per plats de llenties donant-los cada dia més poder en un cercle viciós que només augmenta la seva fragilitat.

Notícies relacionades

No soc partidari de posar ‘cordons sanitaris’ a partits polítics perquè tots representen uns ciutadans que els han donat el seu vot amb sencera llibertat, i que tenen el mateix dret que els altres a què les seves idees s’escoltin i siguin tingudes en compte als parlaments. A Espanya els cordons sanitaris es col·loquen al voltant de Vox, amb el qual no coincideixo en gaires coses com Europa, la immigració, les qüestions de gènere o les autonomies, un partit que em preocupa pel seu extremisme i potencial de creixement davant la crisi que travessen els altres partits de la dreta i del centre com s’ha evidenciat a les recents eleccions catalanes. Ciutadans ha perdut el nord i el Partit Popular sembla incapaç de regenerar-se, mentre el PSOE s’equivoca a l’alegrar-se’n perquè Espanya i el mateix PSOE necessiten una dreta constitucional i moderada. Però si cal posar ‘cordons sanitaris’ jo els posaria abans al voltant dels partits que prediquen i practiquen la violència, que sabem molt bé quins són. Caldria aïllar els violents i també els qui volen acabar amb la Constitució que vam aprovar a un referèndum, que ens ha donat els millors anys de vida col·lectiva i que és el marc de la nostra convivència en llibertat. Precisament per la seva violència i atacs contra la Constitució, el principal partit de l’oposició, Alternativa per Alemanya, ha sigut posat sota vigilància del servei d’Intel·ligència tot i que la decisió s’hagi recorregut. A Berlín no van amb contemplacions.

Enredats en els seus politiquejos de via estreta, PSOE, PP i Ciutadans caminen inconscientment cap al suïcidi, perquè es mostren incapaços d’oferir idearis i programes atractius a la ciutadania i d’ocupar-se del que de veritat importa en aquests moments: la destinació que es donarà als generosos fons europeus que han de servir per modernitzar el país, o la manera de vacunar-nos tots ràpidament i massivament (cosa que no passa) perquè és l’única manera de salvar el turisme i rellançar l’economia sense delmar la població. O s’uneixen aquests tres partits en defensa dels valors constitucionals i de solucionar els autèntics problemes que té el país o se’ls menjaran els extremistes per la dreta, per l’esquerra i per la perifèria. Temps al temps.