Pros i contres

Només un ésser humà

Dania Oz, una de les filles de l’escriptor Amos Oz, acaba de publicar una biografia on relata el maltractament reiterat al qual va ser sotmesa pel seu pare durant la seva infància

1
Es llegeix en minuts
undefined7173106 i cult amos oz foto jos  vallina181228162717

undefined7173106 i cult amos oz foto jos vallina181228162717

Amos Oz és el més semblant al meu déu de la literatura. En la meva religió particular, ‘El mismo mar’ és la bíblia. La simbiosi perfecta entre poesia i prosa. Les pàgines a les quals recórrer sempre, en el sotsobre i la serenitat. En els seus versos sense rima hi ha desig, dolor, absència, amor, esperança. Tot. Dania Oz, una de les filles de l’escriptor, acaba de publicar una biografia on relata el maltractament reiterat al qual va ser sotmesa pel seu pare durant la seva infància. La seva mare i la seva germana ho neguen rotundament. El seu altre germà és més ambigu, i en una llarga publicació a Facebook, apel·la a la dimensió particular de la memòria. També assumeix que el seu pare «no va ser un àngel, tan sols un ésser humà». «La millor persona que he conegut», resumeix.  

El meu credo s’omple d’ombres. De nou, la contraposició entre l’admiració de l’obra i els dubtes sobre l’autor. Sobre els autors. Escriptors, directors, tants i tants... històries d’abusos i maltractament. De poder. ¿És possible agafar un bisturí i separar vida i obra? ¿Com fer-ho si la creació brolla de les entranyes? Només queda la possibilitat d’un pacte. D’una acceptació. A la fi, tan sols un ésser humà.