La nota

Llibertat no és violència

Les legítimes manifestacions de protesta no han d’acabar amb greus i pernicioses alteracions de la normalitat ciutadana

2
Es llegeix en minuts
Llibertat no és violència

La llibertat d’expressió i de manifestació són elements essencials de la vida democràtica, però no són llibertats absolutes si el seu exercici col·lideix amb les llibertats i drets d’altres. El cas del raper Pablo Hasél és una mostra d’aquest conflicte de llibertats. Ha sigut condemnat acusat d’insults contra la Corona i d’enaltiment del terrorisme. Afirmacions tals com «¡mereix que exploti el cotxe de Patxi Lopez», amb referència al ‘lehendakari’ socialista, o «no em fa pena el teu tret al clatell, gos» no poden generar simpatia entre els defensors dels drets humans, el primer dels quals és el dret a la vida.

Però la concatenació de diverses condemnes ha acabat portant Hasél a la presó. Ahir se’n va conèixer una altra de dos anys de l’Audiència de Lleida per amenaçar un testimoni, després d’haver intentat clavar-li una puntada de peu, cridant-li «ets amic dels urbans, et mataré, fill de puta, ja t’agafaré».

La tesi que els possibles delictes d’opinió no comportin penes de presó, sinó multes i altres sancions, sembla raonable i fins i tot convenient. Els tribunals han d’aplicar la llei amb proporcionalitat i en aquest cas estan donant una notorietat i publicitat a algú que potser no les hauria aconseguit pels seus mèrits artístics.

Per això és perfectament legítim reclamar canvis al codi penal i manifestar-se a favor de la llibertat del raper. Però la llibertat de manifestació té límits ja que no ha de perjudicar la llibertat i els drets d’altres ciutadans.

 

Utilitzar el dret de protesta i de manifestació per practicar una «violència extrema», com ha denunciat el portaveu dels Mossos, destrossant mobiliari urbà (que paguem tots), muntant fogueres a les vies de l’Eixample barceloní, arrasant mes de 40 comerços i entitats bancàries, i fins i tot assaltant una comissaria dels Mossos, com va passar la nit de dimarts a Vic, no té res a veure amb les llibertats, no pot ser encoratjat i, és més, l’obligació de les forces policials és impedir-ho.

Quan la pandèmia obliga a restringir les llibertats individuals i de reunió (fins i tot familiars), s’imposa un tancament obligat de molts comerços i hi ha seriosos temors sobre la pervivència de moltes empreses, les alteracions greus de la normalitat ciutadana són difícils de justificar. Una cosa és la defensa de la llibertat d’expressió, el dret a la manifestació per mostrar disconformitat o protesta contra les sentències a Pablo Hasél, i una altra molt diferent la instrumentalització d’aquests drets per alterar la normalitat ciutadana mitjançant la violència, just el que menys convé a Catalunya i a Espanya en aquests moments.

Notícies relacionades

Es pot entendre –ha passat en altres països– que després d’un any de pandèmia i empitjorament de les condicions de vida hi hagi sectors ciutadans que vulguin mostrar el seu descontentament. El que no és lògic és que partits de Govern –que han de garantir l’ordre– es dediquin a encoratjar demostracions que –possiblement contra la voluntat de molts participants– s’han convertit en explosions de violència. Per això costa entendre que el portaveu parlamentari de Podem hagi manifestat solidaritat amb els «manifestants antifeixistes».

A més, la minoritària violència dels últims dies contrasta amb el sentit cívic dels votants, l’exemplaritat dels components de les meses i la normalitat amb què va transcórrer la jornada electoral. Diumenge Catalunya va donar una mostra de país assenyat i madur que no ha de ser alterada. 

Temes:

Pablo Hasél