Llibertat d’expressió

Hasél, rebel sense causa

Diguem-ho clar. Hasél volia anar a la presó per cridar l’atenció, perquè com a raper la seva qualitat artística no passa de brivall donant lliçons. Però la presó és una manera equivocada de tractar personatges així

2
Es llegeix en minuts
Hasél, rebel sense causa

Malament anem si convertim el raper Pablo Hasél en una icona de la llibertat d’expressió. No és cap heroi, sinó algú que menysprea profundament la convivència i incita a l’odi («¡merece que explote el coche de Patxi López!», «¡no me da pena tu tiro en la nuca, pepero!» o «¡que alguien clave un piolet en la cabeza de José Bono!»). El seu historial testifica que no és tampoc cap àngel: acumula fins a cinc causes penals, una encara oberta i quatre condemnes, dos per agressions físiques, una a un periodista en una roda de premsa i una altra a un testimoni d’un judici contra un amic. I malgrat això no hauria d’estar a la presó o, almenys, no per l’impagament de multes per injúries contra la Corona o contra les institucions de l’Estat. Urgeix una reforma que despenalitzi aquest tipus de delictes que avui són anacrònics.

Notícies relacionades

Ara bé, la llibertat d’expressió no és un dret absolut i hi ha d’haver límits a l’apologia de l’antisemitisme, de la ideologia nazifascista, a l’aplaudiment de la violència, a la justificació del terrorisme o al menyspreu envers les seves víctimes. Espanya ha de sintonitzar millor el seu Codi Penal amb la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans perquè les restriccions a la llibertat d’expressió siguin molt clares i excepcionals. 

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

Amb Hasél es barregen moltes coses que convé separar perquè és fals que vagi a la presó per rapejar o tuitejar contra la Monarquia com es pretén fer creure per part dels que sempre posen el «règim del 78» en la diana de les seves crítiques. És a la presó perquè té antecedents penals i és reincident. El 2015 va ser condemnat a dos anys per enaltiment i justificació del terrorisme, però se li va suspendre la pena si no reincidia. El 2018 li va caure una altra condemna pel mateix, amb l’afegit d’unes multes per injúries contra la Corona i les institucions de l’Estat. Diguem-ho clar. Hasél volia anar a la presó per cridar l’atenció, perquè com a raper la seva qualitat artística no passa de brivall donant lliçons. Però la presó és una manera equivocada de tractar personatges així. És un rebel sense causa convertit ara en màrtir de la llibertat d’expressió. Anem malament.

Temes:

Pablo Hasél