Els Globus d’Or

1
Es llegeix en minuts
El terror i les actrius

Les nominacions als Globus d’Or han disparat els interrogants esperats: ¿Quin sentit tenen els premis actualment? ¿Quines han sigut les grans oblidades? ¿Què ens oferirà la nova temporada de gales? Seria una pena que aquesta conversa eclipsés un parell de nominacions especialment interessants. Són la de Carey Mulligan per l’extraordinària Una joven prometedora, pendent d’estrena a Espanya, i les dues d’Anya Taylor-Joy (per la pel·lícula Emma i la sèrie Gambito de dama). Bàsicament perquè aquestes nominacions demostren dos fets evidents que no es reconeixen prou: el cine de terror és un terreny extraordinari d’actrius i ens està regalant algunes de les millors interpretacions femenines del present.

Notícies relacionades

És important assenyalar-ho perquè, encara que sembli increïble, en el reconeixement actoral hi continua havent cert bloqueig cap a aquest gènere cinematogràfic. Taylor-Joy, de fet, no ha rebut aquestes dues nominacions als Globus d’Or pel seu treball en propostes de terror. Però la seva carrera com a actriu arrenca amb La bruja (2015) i es dispara amb Múltiple (2016), dos dels seus millors treballs. I, tot i que Una joven prometedora és difícil de classificar, és un film que remou i redefineix (de manera sorprenent) un subgènere del cine de terror: la rape and revenge (pel·lícules de violació i venjança). El que fa Mulligan en aquesta pel·lícula és extraordinari i dona peu a exposar que moltes de les millors interpretacions femenines de la temporada es troben en les propostes de terror.

Algunes, com la de Mulligan, tenen la sort de trencar el sostre de l’específic (i moltes vegades minoritari). Però d’altres, fins i tot reconegudes en el seu context, no transcendeixen com hauria de ser. I és una pena, perquè algunes actrius del terror contemporani no tenen res a envejar al que van fer al seu moment Sissy Spacek, Jamie Lee Curtis i Isabelle Adjani. És impossible parlar de les millors interpretacions femenines del present sense pensar en Mulligan a Una joven prometedora, Morfydd Clark a Saint Maud, Andrea Riseborough a Possessor Uncut, Haley Bennett a Swallow, Janelle Monáe a Antebellum i Elizabeth Moss a El hombre invisible

Temes:

Cine Globus d'or