Els presos independentistes

Condicions per a un indult

Abans de concedir cap indult, el Govern espanyol hauria d’esperar a veure què passa amb la formació del nou Govern, perquè si hi hagués majoria separatista, el risc que s’emprengués un altre procés és altíssim

3
Es llegeix en minuts

La desconvocatòria de les eleccions del 14-F que intenta el Govern, en cas de prosperar davant el TSJC, condicionaria negativament la sort dels presos del procés, perquè els possibles indults es quedarien en mode d’espera. Com sabem, la possibilitat d’acordar aquesta mesura de gràcia és una potestat exclusiva del Consell de Ministres, que pot exercir-la independentment del que diguin la Fiscalia i el Tribunal Suprem. Per tant, en darrer terme és una decisió política. El debat sobre l’indult va començar molt abans que els acusats haguessin sigut processats i segueix fins avui, quan ja han complert tres anys de presó. M’identifico amb la immensa majoria d’espanyols que pensen que van tenir un judici just i que els fets que van succeir el 2017 van ser d’una enorme gravetat. En vista de l’assalt al Capitoli i de l’ocàs del trumpisme, la premsa anglosaxona ha escrit que una sedició és un atemptat intolerable contra la democràcia. A Catalunya, els dirigents de la Generalitat van trencar l’Estatut i la Constitució el 6 i 7 de setembre, i es van posar al capdavant d’un acte de rebel·lia, tot i que tot acabés de manera desconcertant per a molts independentistes després de la falsa DUI.

Hi ha qui creu que se’ls hauria d’haver evitat la presó, bé per tractar-se d’un càstig excessiu o perquè amb això només se’ls ha victimitzat i s’ha enquistat el conflicte a la societat. No comparteixo aquest punt de vista perquè el mal a la convivència, a la democràcia i a les institucions va ser gravíssim i perquè la pena de presó ha evitat que la unilateralitat s’hagi instal·lat com una amenaça permanent. Només la presó sembla haver fet canviar el criteri dels dirigents separatistes, particularment als d’ERC. Per fi Oriol Junqueras i Raül Romeva accepten que no es pot imposar la secessió contra el desig de l’altra meitat de la societat, com van pretendre fer el 2017, i que per aconseguir la ruptura territorial necessitarien grans majories durant molt temps. És clar que tot això ja ho sabien, però van creure que si es presentaven com a líders d’un moviment pacífic de masses no anirien a la presó. Encara no han demanat perdó, però el seu pas per la presó els està fent reflexionar més del que s’atreveixen a reconèixer en públic.

Efectes desitjats

Notícies relacionades

La condemna, doncs, ha sigut útil, tot i que després de tres anys de privació de llibertat també podria ser-ho un indult si servís per curar ferides i girar full al lamentable procés. Si fos útil per al retrobament entre catalans. Un indult no tant perquè ells personalment el mereixin poc o molt, sinó perquè seria bo per al conjunt de la societat. Però la mesura de gràcia és política i perquè produeixi els efectes desitjats han de donar-se una sèrie de condicions. Abans o després hi haurà eleccions a Catalunya, i el que no pot ser és que en la pròxima legislatura la tensió secessionista continuï marcant l’agenda política. No es tracta que els independentistes deixin de ser-ho, però no seria acceptable que si obtenen de nou majoria i formen Govern es comprometin a iniciar un altre desacatament a l’ordre constitucional.

Els anticapitalistes de la CUP s’ofereixen per entrar en el pròxim Executiu amb la condició que es porti a terme un nou referèndum abans del 2025, mentre que Junts parlen d’«activar» la DUI del 2017, sense explicar el que això significaria, però molt tranquil·litzador, és clar, no sembla. I a ERC el que volen sobretot és aconseguir la presidència de la Generalitat, per a la qual haurien d’acceptar les exigències d’aquests dos socis i balancejarien de nou en el seu contradictori discurs sobre la unilateralitat, a la qual encara no han renunciat. Per tant, abans de concedir cap indult, el Govern espanyol hauria d’esperar a veure què passa amb la formació del nou Govern. Perquè si hi hagués majoria separatista, el risc que s’emprengués un altre procés és altíssim. Els indults, així com la reforma del Codi Penal, han de servir per posar un punt final, no per premiar el que van fer malament o encoratjar-los a tornar-ho a fer. Els indults han d’estar condicionats al respecte a les regles de joc en democràcia, altrament el PSOE podria patir un notable càstig electoral. I a curt termini perjudicaria el PSC i la candidatura de Salvador Illa.