Nòmades i viatjants

El trumpisme continua viu i és perillós

3
Es llegeix en minuts
El trumpisme continua viu i és perillós

Després d’un segon ‘impeachment’, interruptus fins que voti el Senat, Donald Trump deixarà aquest dimecres el càrrec de president dels EUA com si res hagués passat. La seva imatge està feta malbé, però no el seu discurs. Segons una enquesta de YouGov feta el mateix dia de l’assalt, el 68% dels republicans afirmen que el que va passar no representa cap amenaça per a la democràcia. Un de cada cinc votants de Trump està d’acord amb els fets, segons la mateixa enquesta. El president sortint va obtenir 74.223.744 vots al novembre.

Un procés de destitució exprés amb sortida immediata del Despatx Oval era imprescindible per desinfectar la ferida. S’ha perdut una oportunitat extraordinària. El que va passar no deixa de ser un gest, un acte publicitari que permet titular que Trump és l’únic president de la història dels EUA que ha passat per dos ‘impeachments’.

Les investigacions policials dibuixen un quadro preocupant. Sabem que l’FBI va advertir el dia abans del perill d’una «guerra» a Washington davant l’arribada de milers de radicals protrumpistes, i que ningú va fer res per protegir els legisladors. Ni tan sols durant l’atac. Una part dels supremacistes estaven organitzats i coordinats amb persones que hi havia dins el Capitoli. No va ser una turba descontrolada. Tenien plans de segrestar diversos congressistes. Un dels crits era «pengeu Mike Pence».

Alarmes desateses

Deu republicans van estar a favor de l’‘impeachment’, uns altres 197, en contra. Els seus motius es redueixen a dos: covardia –por que Trump els assenyali i la massa els ataqui a casa seva o al carrer–, i concordança ideològica. El senador Josh Hawley, de Missouri, un dels que va incitar a la rebel·lió, segueix amb la cançó del robatori electoral. Si el Congrés dels EUA no és capaç de sentenciar Trump i expulsar de les cambres els implicats en l’intent de cop, estaran ajudant a liquidar la democràcia al seu país.

En uns anys, quan tinguin un dictador, Hawley o qualsevol altre supremacista blanc que creu en teories conspiranoiques, i mirem enrere, descobrirem que durant aquests dies hi va haver prou alarmes que molts no van voler sentir. Tot arrenca amb la campanya contra Hillary Clinton, quan Trump va dir que podia disparar algú a la Cinquena Avinguda i no li passaria res. Des de l’‘impeachment’ fallit del 2019, l’encara president creu que està per sobre de la llei.

Això no ha acabat; en realitat, acaba de començar. L’FBI ha advertit que els grups supremacistes blancs tenen plans d’atacar el capitoli dels 50 estats. Es basen en les converses que flueixen per internet. Moltes s’han desplaçat de Twitter a Telegram i altres plataformes. És possible que no succeeixi res aquest diumenge, ni dimecres a la presa de possessió de Biden-Harris, però per a aquests grups el que va passar al Capitoli ja és un èxit i una inspiració. Tornaran a intentar-ho quan es baixi la guàrdia.

Un virus anomenat QAnon

El Tea Party va radicalitzar el Partit Republicà el 2009, llançant-lo a un liberalisme extrem; ara el virus es diu QAnon, una secta que veu Trump com un guerrer messiànic que entaula una batalla contra el mal, amb dimonis concrets: Soros, Obama, Hilary, Gates i el 5G. Creixen en un país en crisi en què una part de la població blanca, rural, cristiana i racista se sent desplaçada i abandonada per les institucions.

L’atac del Capitoli alerta de la penetració de grups radicalitzats en la policia i les Forces Armades, i anticipa problemes greus a mitjà i llarg termini. Els republicans pro-Trump afirmen que l’‘impeachment’ aprofundeix la divisió. ¿Seria millor deixar tranquil el cap intel·lectual dels assaltants perquè continuï creient que és impune, que mai paga pels seus excessos? ¿Caldria alliberar també els detinguts en nom d’aquesta unitat?

Notícies relacionades

Joe Biden i Kamala Harris començaran el seu mandat en un país on una part de la població i els seus polítics han perdut l’amarratge moral. S’enfronten, a més, a una pandèmia que ha matat prop de 400.000 nord-americans i una crisi econòmica amb centenars de milers de negocis en fallida.

Els EUA entren en un període d’inestabilitat en què seran possibles els assassinats de polítics, com el de Martin Luther King. Alguns congressistes s’han afanyat a comprar armilles antibales i demanen vehicles blindats. Per restituir l’ètica de la democràcia és essencial que el president sortint i els seus aliats més pròxims acabin a la presó. Una cosa que, sens dubte, no passarà. ‘God bless America’. Ho necessitarà.