Apunt

Una oportunitat perduda

El d’avui era per a Felip VI un discurs difícil, però els ciutadans haurien agraït una menció crítica i més explícita a la situació del rei emèrit

1
Es llegeix en minuts
Una oportunitat perduda

El Rei no té gaires ocasions per dirigir-se a la ciutadania, tret que ho faci de manera extraordinària i doni a les seves paraules una transcendència igualment excepcional. Aquesta és la raó per la qual el seu discurs de Nadal, realitzat en un moment en què la monarquia pateix un profund desprestigi com a conseqüència de les informacions sobre la fortuna oculta de Joan Carles de Borbó, semblava el moment adequat perquè Felip VI hagués abandonat les al·locucions a l’ús i s’hagués mostrat més rotund a l’hora de referir-se a l’anterior monarca, el seu pare. Necessitava per a això parlar amb paraules clares, que entengués el comú dels mortals, i no amb expressions implícites que han de ser interpretades després pels ‘zarzuelòlegs’.

Notícies relacionades

El Rei ha perdut l’oportunitat de fer-ho. Era per a ell un discurs difícil, però els ciutadans haurien agraït una menció crítica i més explícita a la situació del rei emèrit, realitzada des del seu dolor com a fill i la seva fermesa com a cap de l’Estat. Per aproximar-se més al sentiment popular i recuperar credibilitat per a la seva persona i per a la institució no n’hi ha prou, lamentablement, amb proclamar «els principis morals i ètics que ens obliguen a tots sense excepcions, i que estan per sobre de qualsevol consideració, de la naturalesa que sigui, fins i tot de les personals o familiars».

Aquesta menció no és suficient quan molts espanyols que recolzen la monarquia o creuen que no és el moment de qüestionar-la esperaven del Rei que se’ls guanyés amb la seva proximitat. Hauria pogut si més no recordar el que ja va expressar al comunicat del 15 de març quan va anunciar la seva renúncia a l’herència del seu pare i a qualsevol actiu l’origen del qual «pugui no estar d’acord amb la legalitat o amb els criteris de rectitud o integritat» que regeixen l’activitat de la Corona. Llavors va ser més dur, però eren paraules escrites en un fred comunicat. Hauria sigut bo escoltar Felip VI expressar-se d’aquesta manera i afegir la seva disposició a prescindir de privilegis com el de la inviolabilitat.