Editorial

Un incert quart trimestre

La recuperació de l’economia a curt termini, recorda el Banc d’Espanya, també té a veure amb la responsabilitat individual per evitar nous brots

2
Es llegeix en minuts
BARCELONA 17 12 2020  Sociedad   Restaurantes  Bares y terrazas abiertas  En la foto el bar 55  FOTO de RICARD CUGAT

BARCELONA 17 12 2020 Sociedad Restaurantes Bares y terrazas abiertas En la foto el bar 55 FOTO de RICARD CUGAT

Al llarg de l’any que està a punt d’acabar hem comprovat com funcionen els vasos comunicants entre l’economia i la situació sanitària. Si una falla, l’altra se’n ressent. El Banc d’Espanya, en el seu últim informe trimestral, s’endinsa en aquesta idea quan condiciona la recuperació econòmica a la manera en què s’aconsegueixi contenir la pandèmia. La vacunació massiva, que es produirà molt abans del que s’esperava fa tan sols uns mesos, ajudarà a escurçar els temps, però no serà suficient, perquè la immunitat de grup tardarà a arribar. L’actuació dels individus continua sent clau perquè la societat en conjunt remunti. S’hi refereix el Banc d’Espanya a l’afirmar que l’evolució de l’economia a curt termini depèn que es puguin contenir nous brots del coronavirus mitjançant el manteniment de certes restriccions i dels «comportaments voluntaris d’observança del distanciament social». Si fa uns dies eren prestigiosos metges de Barcelona que apel·laven en un manifest a extremar la prudència, ara és una institució econòmica tan rellevant com el Banc d’Espanya qui ho destaca. I els dos avisos coincideixen a les portes del Nadal i amb un preocupant repunt dels contagis.

Són lògiques les queixes dels sectors afectats pels tancaments, sobretot quan no s’acompanyen d’ajuts directes; però si no s’estabilitza la situació epidemiològica, tampoc l’economia s’enlairarà. I això també és més atur i més ertos. Les decisions polítiques, sovint canviants i contradictòries, intenten fer compatible l’obertura econòmica fins als nivells que permeti la pandèmia. Els ciutadans hem de fer possible que l’equació funcioni.

En el seu informe, el Banc d’Espanya preveu una caiguda del PIB en el quart trimestre del 0,8%, en el seu escenari central, a causa de l’enduriment de les mesures contra la Covid. No és una bona dada, si bé el mateix Banc d’Espanya situa aquestes previsions en un «grau elevat» d’incertesa. Així, a l’escenari més optimista, calcula que l’economia espanyola podria fins i tot pujar un 0,6%; mentre que en el més pessimista el descens podria ser del 3%. No hi ha un consens clar entre els diversos serveis d’estudis sobre l’evolució del quart trimestre. El Govern, per la seva part, calcula que hi haurà creixement, segons han apuntat la vicepresidenta Nadia Calviño i el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá.

Entretots

Publica una carta del lector

Escriu un post per publicar a l'edició impresa i a la web

La falta de certeses va associada a la mateixa evolució de la pandèmia, i a com afecti aquesta les activitats econòmiques (sobretot, les que impliquen més interacció social). No podem saber encara com serà el tancament de l’any, no obstant, l’històric rebrot del PIB del tercer trimestre (16,7%), en un estiu sense turistes, ens ha de fer pensar en la capacitat de l’economia espanyola per repuntar.