La nota

¿Tancat per Nadal?

La Generalitat ha de prendre decisions difícils i que no seran populars

3
Es llegeix en minuts
La consellera de Salut, Alba Vergés.

La consellera de Salut, Alba Vergés. / David Oller - Europa Press

Fa ja molts mesos que estem pendents del coronavirus i dels greus perjudicis i restriccions que ha provocat en la vida social i l’economia. A Espanya dues dades elementals ho certifiquen. Són ja 48.596 els morts per la pandèmia i amb 1.040 morts per milió d’habitants som el setè país més afectat, tot i que darrere d’altres europeus com Bèlgica (1.600) i Itàlia (1.112). I el trànsit de passatgers als aeroports –termòmetre del turisme i de la mobilitat interna– ha caigut un horrorós 72% en els primers onze mesos.

Avui estem en un moment crucial. D’una banda, l’arribada de la vacuna a partir del pròxim dia 27 incita a l’esperança ja que és molt probable que al llarg del 2021 recuperem la normalitat social i arribi l’anhelat rebot de l’economia. Però per l’altra, l’empitjorament de les dades de la segona onada, la d’aquesta tardor, tenyeixen de pessimisme les previsions per a l’imminent Nadal en què serà necessària una depriment marxa enrere en interacció social. Just quan els ciutadans ja estan farts de restriccions i els emprenedors, desconcertats davant els vaivens governamentals.

I aquesta vegada no és als països del sud, amb fama de relaxats, on ha sonat l’alarma, sinó a la disciplinada i pròspera Alemanya, que a la primavera va afrontar la primera onada amb excel·lent. Ara Alemanya va patir dimarts 956 morts i ascendeixen a 341 els afectats en els últims catorze dies per cada 100.000 habitants, taxa superior a la de França (236) i Espanya (207). ¿Què ha passat? Potser un excés de confiança que va portar alguns ‘lander’ (autonomies) a resistir-se al novembre a mesures més dures, proposades per Merkel, que haurien danyat la vida ciutadana. Per això diumenge el govern federal i els ‘lander’ van acordar el tancament de tots els comerços no essencials, la pròrroga de les vacances escolars fins a l’11 de gener (com a mínim) i la continuació del tancament de bars, restaurants i espectacles.

Alemanya ha decretat el tancament per Nadal, tot i que sense confinament domiciliari. I la seguiran (pistes d’esquí incloses) altres països com Itàlia i Holanda. A Espanya les dades són avui millors, però estem per sobre dels 100 casos per 100.000 habitants (dada preocupant) i la tendència dels últims dies és a empitjorar. La passivitat conduiria amb seguretat a una situació més greu. A més, la vacunació tindrà efecte d'aquí a mesos, per la qual cosa al gener podríem haver d’afrontar mesures més dràstiques.

Notícies relacionades

El Govern central aconsella endurir els plans –ja restrictius– previstos per al Nadal, a Catalunya 46 metges de quatre importants hospitals han donat la veu d’alarma, i la Generalitat ha de prendre decisions. Seran difícils i polèmiques perquè, tot i que és cert que «sense salut no hi ha economia», no ho és menys que sense economia (i no tenim els recursos d’Alemanya), la salut social pot sortir molt malparada. I en un país sense turisme i amb molts comerços, bars i restaurants ja amb llargs mesos de condemna, un nou tancament podria obligar-los a tirar la tovallola.

Governar és triar, bastantes vegades, entre opcions que, totes, tenen seriosos inconvenients. La Generalitat ho haurà de fer, raonar-ho, i comunicar-ho bé. Perquè serà rellevant perquè els ciutadans les assumeixin i per tant siguin eficaços ja que no es poden posar Mossos als portals el dia de Nadal. Tot i que, ho ha dit Alba Vergés, la consellera de Salut, les mesures no seran aplaudides. Governar no és un concurs de bellesa.