FALS ENFRONTAMENT

Disculpin, però no hi ha conflicte lingüístic

Malgrat una situació desigual i periòdics intents de manipulació, el català i el castellà conviuen acceptablement

1
Es llegeix en minuts
Pintadas y acoso contra una pizzeria de Barcelona por atender en espanol  restaurante Marinella

Pintadas y acoso contra una pizzeria de Barcelona por atender en espanol restaurante Marinella

Els que vivim aquí sabem que, per molt que alguns elevin les seves anècdotes a categoria, el català i el castellà conviuen normalment a Catalunya, dues llengües que se superposen, se substitueixen o es barregen amb una naturalitat aclaparadora. Els que vivim aquí sabem, això sí, que de les dues llengües la feble és el català, perquè és la que no té un Estat al darrere, i perquè segueix molt lluny de la paritat en àmbits com la justícia o el cine, com també sabem que la meravellosa immersió lingüística ha servit, i encara serveix, per protegir-la, per molt que intentin fer soroll quatre grapats de pares teledirigits per partits que somien en va a atiar un conflicte lingüístic que no existeix.

Notícies relacionades

Els que vivim aquí sabem que, malgrat les dificultats que ha de vèncer, el català compta amb institucions sòlides que el protegeixen, i té un admirable ecosistema radiofònic, teatral, editorial i de llibreries que el sustenta i que és gairebé homologable al de qualsevol llengua europea. Els que vivim aquí sabem que el que va assetjar una pizzeria per no parlar català és un fanàtic aïllat sense cap recolzament social, com sabem que quan Vargas Llosa diu que el castellà està perseguit a Catalunya menteix descaradament i a consciència amb l’únic objectiu de confirmar els seus apriorismes.

Els que vivim aquí sabem que, en l’apogeu del procés, amb presos, exiliats i incidents greus al carrer, les dues llengües van quedar totalment fora de l’enfrontament i la seva cohabitació va ser exactament igual de pacífica de com ho era abans. Perquè els que vivim aquí sabem que, malgrat la manipulació d’alguns polítics i intel·lectuals, malgrat els histèrics de Twitter, el castellà i el català es donen la mà acceptablement al carrer, sense que cap de les dues corri avui cap perill d’extinció. I els que vivim aquí agrairíem que deixessin una estoneta en pau les dues llengües i els que les parlem. Per cert: aquest article el poden llegir indistintament en castellà o català.