Dignificar les institucions

El fals patriota

L’única raó per al bloqueig del TC i el CGPJ pel Partit Popular és que la seva composició actual l’afavoreix

3
Es llegeix en minuts
d182f76a-08cf-4aee-b77f-6556518d1b8a-hd-web

d182f76a-08cf-4aee-b77f-6556518d1b8a-hd-web

Expliquen –ho ha explicat molt bé Amenábar– queFranco distingia entre bons i mals espanyols. Aquest patró, àmpliament conegut, no és més que una pauta maniqueista que segueix present per a massa persones, que només per respectar-loes creuen els únics patriotes del país. Es tracta d’un panhispanisme que sublima agressivament el valor de la llengua castellana i exagera un suposat passat imperial encobrint el colonialisme que en realitat va ser. En resum, un vulgar nacionalisme com qualsevol altre.

Ser patriota hauria de significar una cosa diferent. Molts anglesos ho són, sens dubte, però més que en el seu passat imperial o en la indiscutible difusió de la llengua anglesa, actualment se centren sobretot en una autosuficiència de vegades contraproduent i enojosa –vegeu el ‘brexit’– però en altres ocasions envejable, com quan se senten segurs –tant de bo encertin– a l’aprovar l’ús d’una vacuna abans que ningú, sense mirar si ho fa també el del costat, com sol ser freqüent a Espanya, que en aquest sentit actua amb un provincianisme de vegades exasperant.

A més, el poble anglèscentra el seu patriotisme de manera molt evident en el respecte a les seves institucions seculars.Serà difícil d’oblidar el paper de John Bercow com a ‘speaker’ de la Cambra dels Comuns intentant que Boris Johnson no manipulés el més sagrat d’una democràcia: el seu Parlament. I quan malgrat tot va aconseguir tancar-lo, va acudir al rescat el Tribunal Suprem disposant que l’obrís immediatament. És a dir,les persones autènticament patriotes, les que menys criden i mai s’envolten en la bandera, van aconseguir frenar un polític que veia en la promoció vergonyosa del ‘brexit’ la seva única oportunitat per arribar a ser primer ministre, revoltant –per desgràcia amb èxit– aquest sentiment d’autosuficiència de la població al qual abans m’he referit.

Però les vàlvules de seguretat de la democràcia van funcionar, com als EUA.Trump, un ultranacionalista, ha volgut falsejar les institucions per retenir el poder.I les institucions, per més que estiguin integrades per persones que ell mateix va designar, li han dit que no. Que els resultats electorals s’han de respectar i que els demòcrates són tan americans com els republicans. No hi ha bons ni dolents nord-americans.Novament han funcionat, no tant les institucions democràtiques sinó el respecte profund de les persones que les integren per aquestes institucions. Saben el que signifiquen per a la llibertat de la gent, que és obvi que desconeix Trump, un rei despullat que cobreix les seves vergonyes amb una bandera de barres i estrelles.

Seria bo que a Espanya hi hagués aquest tipus de patriotisme democràtic per part de qui més ho sol tenir a la boca. A hores d’ara s’ha fet més que obvi queel Partit Popular està bloquejant la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional.I l’única raó possible per entendre aquest bloqueig és que la seva composició actual l’afavoreix. Es menysprea així aquestes dues institucions, integrades a més per alguns excel·lents juristes que no mereixen l’espectacle lamentable d’aquest entossudiment tàctic al pacte.

Notícies relacionades

No obstant, també seria positiva una altra actitud per part dels integrants d’aquestes institucions. Igual que els tribunals dels EUA no li estan fent el joc a Trump,els integrants del Tribunal Constitucional i del Consell General del Poder Judicial haurien de ser més actius en la defensa de la regularitat institucional,i sumar-se amb vehemència constant a la denúncia del vergonyós bloqueig. Sobren precedents d’això en renovacions anteriors.

Ara mateix el Govern ha preparat una proposició de llei de reforma retallant rellevantment les competències d’un consell en funcions. Hauria sigut molt positiu que els mateixos vocals del consell s’haguessin restringit a si mateixos algunes d’aquestes competènciesper evidenciar la necessitat de renovació. Podien i poden fer-ho. Haurien ajudat que molts ciutadans deixin de pensar que aquest consell és un òrgan profundament polititzat. Això hauria reflectit respecte per les institucions. I aquest, i no un altre, és l’únic patriotisme possible en una democràcia.