Apunt

Ajuda, ¿hi ha algú?

Pimes i autònoms fan una crida de socors sense rebre encara resposta

1
Es llegeix en minuts
bar-barcelona

bar-barcelona

Quan a un pacient li falta l’oxigen cal facilitar-l’hi perquè no mori asfixiat. En aquesta situació hi ha centenars depimes iautònoms rere elstancaments i restriccionsprovocades per laCovid-19. D’una primera etapa centrada en la contribució per proporcionar liquiditat mitjançantcrèdits ICO, o sigui, deute, tot i que el seu període d’amortització i de carència s’hagin allargat; entrem en una altra en la qual els problemes ja no són conjunturals, sinó que poden derivar en estructurals, o sigui, en una qüestió de solvència. ¿I es resol això amb més hipoteques que cal tornar, tot i que sigui en terminis més llargs?

Notícies relacionades

Conscients d’aquesta situació,Pimec iFoment s’han aliat de nou. En aquesta ocasió, per reclamar ajudes «ràpides, justes i suficients» per poder remuntar o, com a mínim, perquè molts negocis puguin sobreviure. El silenci de les administracions –no només del Govern central, que no acaba de decidir-se, sinó del català– comença a ser inquietant. I més tenint en compte que Europa, ateses les circumstàncies actuals, està disposada a fer els ulls grossos i deixar de considerarajudes d’Estataportacions públiques de fins a tres milions d’euros per empresa.

El cert és quea França es donen ajuts directes, també a Alemanyai a Itàlia. Aquí està costant molt. No sembla la millor solució que les petites i mitjanes empreses carreguin sobre la seva esquena amb més crèdits per superar una situació que no té res a veure amb una bona o mala gestió sinó amb una pandèmia sense precedents. Fan falta subvencions controlades, però suficients per evitar una elevada mortalitat empresarial. És veritat que els comptes públics no estan per a alegries, però menys ho estaran si moltes companyies i autònoms tanquen i deixen al carrer centenars de persones. Cal actuar. Prevenir. Si s’ha creat un fons de 10.000 milions per a empreses, més grans, considerades estratègiques, ¿per què no s’ha de fer per a d’altres que configuren més del 90% del teixit productiu?