Editorial

Entendre-hi més

EL PERIÓDICO inicia una nova època amb un informe que aporta dades sobre la factura de la Covid-19 per a la Generalitat: 1.906,7 milions d'euros en vuit mesos

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp56065876 barcelona 02 12 2020 sociedad redacci n de el peri dico prep201202224722

zentauroepp56065876 barcelona 02 12 2020 sociedad redacci n de el peri dico prep201202224722 / ELISENDA PONS

En les primeres setmanes del mes de març passat, en ple esclat de la pandèmia de la Covid-19, les mascaretes quirúrgiques van arribar a costar un euro. El 9 de març, la Generalitat va comprar tres milions de mascaretes per 3.051.300 euros i el 19 de març dos milions d’unitats per 2 milions més.  Les mascaretes FFP2 van arribar a un preu de fins a 4,30 euros sense IVA.

Aquestes són algunes de les dades que ofereix el treball periodístic a què EL PERIÓDICO dedica el primer Tema del Dia de la nova època que arrenca amb el doble rellançament de les edicions digital i impresa. Els periodistes del diari es van proposar quantificar la despesa que l’Administració catalana ha dedicat a l’emergència de la Covid-19, a què s’ha destinat i quins són els preus que s’han pagat. Per a això, els reporters van sol·licitar les dades a través de diverses peticions al portal de Transparència de la Generalitat, acollint-se a l’article 18.1 de la llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, que reconeix el dret de totes les persones a accedir a la informació pública. Les xifres facilitades per la Generalitat van ser després contrastades amb les conselleries de Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, de Salut, d’Interior i d’Educació per detallar la despesa que ha generat a les arques públiques la pandèmia del coronavirus. Una vegada es van aconseguir les dades, les xifres van ser analitzades amb lupa per l’equip d’aquest diari.    

D’aquest treball sorgeix la xifra de 1.906,7 milions d’euros en vuit mesos, que és la despesa acumulada a què ha hagut de fer front la Generalitat per contenir la pandèmia. D’aquests, 1.213,3 milions d’euros van ser en despesa directa destinada a les necessitats sanitàries i sociosanitàries i 693,4 milions d’euros, en despesa indirecta per apaivagar les conseqüències de les restriccions. Malgrat aquesta partides imprevistes, el balanç pressupostari fins a l’octubre és positiu en 815,5 milions, gràcies als fons establerts pel Govern central per sufragar la pandèmia. Les dades demostren que la factura de la Covid és onerosa i que la prioritat de la Generalitat a l’hora de gastar ha sigut la salut pública.

És un dret de la ciutadania conèixer la informació que l’afecta de forma directa, i és responsabilitat i missió del periodisme proporcionar-l’hi quan l’Administració, sigui quin sigui el motiu, no ho fa de forma transparent. Aquest és el propòsit d’aquest diari, oferir als seus lectors, a la ciutadania, la informació necessària per entendre més la complexa realitat en què vivim. En aquesta nova època que comença EL PERIÓDICO, el planeta, el progrés i les persones seran els tres pilars al voltant dels quals vertebrarem la nostra oferta informativa sempre tenint present l’exigència i el repte que ens planteja la ciutadania d’avui: estar permanentment informada i connectada a un món que es mou a gran velocitat i que necessita descodificadors a l’altura del que mereix una societat moderna i vitalista.

Avui, entre altres temes, ajudem a entendre més la factura de la Covid-19. Hi haurà molts altres temes: aquest és el compromís del diari amb els seus lectors.