La foguera

Idiomes infecciosos

La llengua només és un problema per a aquesta gent obtusa que, en els dos bàndols, es nega a entendre

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55919820 casado201119130626

zentauroepp55919820 casado201119130626 / DAVID CASTRO

Diuen que el coronavirus serà, com la grip, una d’aquestes epidèmies cícliques amb què la humanitat conviu per més que hi hagi vacuna o tractaments per als símptomes. Arribarà cada hivern amb el fred , i les seves mutacions ens proporcionaran anys pitjors i millors. Aquest virus que ha posat contra les cordes l’economia mundial xocarà amb la indiferència amb què reaccionem si algú diu que no va a treballar perquè ha agafat la grip. Costa imaginar que el que avui és una catàstrofe pugui ser demà una molèstia, però els científics, que de vegades s’equivoquen, mai menteixen.

Doncs bé: el mateix que amb aquestes febres acostumades passa amb el conflicte de la llengua. El català i el castellà conviuen sense problema en els parlants, que canvien d’un idioma a l’altre segons les circumstàncies i les apetències, però de forma cíclica ens sacseja l’epidèmia d’intransigència que mira de portar a l’uci una coexistència natural i consolidada. ¿Com demostra que està assenyat un home a qui han diagnosticat com a boig? ¿Com et treus la camisa de força? Aquest neguit experimento quan he de demostrar a un amic que mai he tingut problemes en terres catalanes per utilitzar de forma natural el castellà.

Notícies relacionades

Fins i tot un invent dissenyat perquè la gent s’entengui pot servir d’excusa per a la discòrdia radical. En aquesta ocasió el reservori estava en la ‘llei Celaá’ i l’oficialitat del castellà a les escoles, però sabem molt bé que l’epidèmia pot brollar a qualsevol part: en una campanya tronada contra cambreres bolivianes dels integristes de Santiago Espot, en una al·locució parlamentària de la dreta madrilenya contra la immersió lingüística i les seves reaccions histèriques a aquest costat, en un petimetre que apareix en un programa i diu que a Barcelona no t’atenen a les botigues si no parles català.

Cada vegada que algú atia la llengua, la metxa absurda pren. I la resta, a trepitjades, repetint per enèsima vegada que la llengua només és un problema per a aquesta gent obtusa que, en els dos bàndols, es nega a entendre.