2
Es llegeix en minuts
zentauroepp55921959 barcelona 19 11 2020 la generalitat ha presentado hoy el pla201119154554

zentauroepp55921959 barcelona 19 11 2020 la generalitat ha presentado hoy el pla201119154554 / FERRAN NADEU

Hi ha escletxes per a l’esperança. Expectatives no immediates però sí cada vegada més pròximes, com l’avenç del calendari de vacunació previst a Espanya si es confirmen les bones notícies que arriben dels assajos farmacèutics. Però fins i tot ara, en moments en els quals sembla que tot està en contra i mentre els carrers ofereixen un trist espectacle de persianes baixades, algunes per no tornar a aixecar-se, hi ha emprenedors que desafien un present de neguit i inauguren o amplien els seus negocis en plena pandèmia. EL PERIÓDICO recull alguns dels seus testimonis. En molts casos, el camí ha estat sembrat d’obstacles, però predomina la convicció de tenir un buit al mercat actual.

Tota crisi genera oportunitats. Les necessitats es modifiquen i, amb el canvi, s’obre la porta a propostes que saben adaptar-se a la nova situació. Emprendre en temps de Covid-19 és, sens dubte, tota una aventura. Els riscos són evidents, però també abunden els exemples d’èxit. La creativitat, el coneixement i unes dosis de valentia resulten imprescindibles per al viatge. 

L’aposta dels emprenedors també és un buf d’esperança col·lectiva. La dinamització de l’economia és imprescindible per superar la greu crisi originada per la pandèmia. Però la il·lusió davant les noves oportunitats no és la situació generalitzada. La realitat és d’una multitud d’establiments amb els beneficis llastrats –quan no es veu amenaçada la pròpia supervivència– per unes restriccions imprescindibles per a la salut, però fatals per a l’economia.

Aquesta setmana es reobren negocis i activitats. Encara amb molts condicionants. Tants, que no a tots els establiments els resulta rendible obrir les seves portes. Entre un 25% i un 20% dels restaurants es mantindran tancats, d’altres obriran només els caps de setmana.

L’equilibri entre salut i economia que exigeix la pandèmia enfronta els governs a un dilema endimoniat que es converteix en tragèdia per a molts empresaris. Amb l’obertura d’establiments hi haurà un increment de les relacions socials. En funció de la capacitat per mantenir sota control les dades epidemiològiques, podran suavitzar-se algunes de les mesures. Ampliar aforaments i horaris en bars i restaurants, també per a cines i teatres, i la reobertura de centres comercials és l’esperat següent pas. En la responsabilitat de cada un també hi ha contribuir que es pugui continuar avançant.