Anàlisi

Institucionalitzar l'avaluació espanyola des de Catalunya

Catalunya té una llarga tradició tant en la gestió dels fons europeus com en les pràctiques d'avaluació de polítiques públiques

2
Es llegeix en minuts
Barcelona (Spain), 26/10/2020.- A handout picture made available by Catalonia’s Regional Government shows Catalonian vicepresident and acting Catalonian president Pere Aragones listening to EU Commission President Ursula von der Leyen (on the screen) as he attends from his office the Regional Presidents Conference taking place in Madrid, Spain, 26 October 2020. The presidents of the regions will discuss on the sharing out of EU rescue funds granted to Spain amid coronavirus pandemic crisis. (Lanzamiento de disco, España) EFE/EPA/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Barcelona (Spain), 26/10/2020.- A handout picture made available by Catalonia’s Regional Government shows Catalonian vicepresident and acting Catalonian president Pere Aragones listening to EU Commission President Ursula von der Leyen (on the screen) as he attends from his office the Regional Presidents Conference taking place in Madrid, Spain, 26 October 2020. The presidents of the regions will discuss on the sharing out of EU rescue funds granted to Spain amid coronavirus pandemic crisis. (Lanzamiento de disco, España) EFE/EPA/HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES / HANDOUT (EFE)

Com és sabut, el Consell Europeu ha acordat un instrument excepcional de recuperació temporal conegut com a Next Generation EU per un import de 750.000 milions d’euros. Per primera vegada es garanteix una resposta europea coordinada per fer front a les conseqüències econòmiques i socials d’un xoc econòmic. El desemborsament d’aquests imports es destinarà en bona part a donar suport a la inversió i les reformes als estats membres per aconseguir una recuperació sostenible i resilient, promovent les prioritats ecològiques i digitals de la Unió.

Durant la gran recessió Europa ja va imposar a Espanya la creació de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) per tal de monitoritzar el procés de consolidació fiscal, garantint així el compliment. Ara Europa sap que ha de tornar a establir algun tipus de mecanismes de seguiment i control dels fons per a assolir els objectius pretesos. Mas-Colell i d'altres economistes, com el degà del Col·legi d’Economistes, Anton Gasol, demanaven públicament transparència i que les avaluacions siguin creïbles, perquè ens avaluaran cada sis mesos. També el Cercle d’Economia s’ha pronunciat sobre la necessitat de crear una agència independent que avaluï les propostes i els projectes que es financin en aquest nou marc.

Catalunya té una llarga tradició tant en la gestió dels fons europeus com en les pràctiques d’avaluació de polítiques públiques. Tots els grans organismes internacionals remarquen la importància de l’avaluació com a instrument clau per a la millora de la qualitat i l’efectivitat dels projectes de desenvolupament. Pel que fa a l’avaluació, Catalunya compta amb dues institucions insígnia, l'Aquas, a l’àmbit de salut, i Ivàlua, a l’òrbita d’economia. I amb precedents com els de l’Agència d’Avaluació de Tecnologies, la primera del seu àmbit a l'Estat amb el treball pioner de persones destacadíssimes.

Aquas celebra aquest any el seu 25è aniversari. Des de la seva creació ha elaborat 1.130 informes d’avaluació i és un referent en projectes internacionals de compra pública d’innovació. Alhora ja fa més de 10 anys que es va crear Ivàlua com una aposta per a la promoció de l’avaluació de polítiques públiques entre les administracions públiques catalanes i de la resta d’entitats que persegueixin finalitats d’interès públic. ESADE compta amb el prestigi de la formació en la direcció i governança pública; IESE, en les col·laboracions publicoprivades, i les tres universitats barcelonines porten més de 30 edicions del seu màster de Gestió Pública.

Notícies relacionades

Pel que fa a l’avaluació, Espanya de moment ha donat poc valor estratègic vista la trajectòria de l’Agència Estatal d’Avaluació de les Polítiques Públiques i la Qualitat dels Serveis (Aeval), creada l'any 2007 i dissolta tan sols 10 anys més tard, l'any 2017, per integrar-la en un ministeri.

El Govern espanyol podria decidir ara, per guanyar credibilitat davant la Comissió, situar aquesta agència a Catalunya. Aquesta podria pivotar altres agències com la de la priorització sanitària, que per tradició, registre i coneixement, Catalunya mostra un clar avantatge comparatiu. Els recursos de la Next Generation EU ho poden ara fer possible. Perduda l’Agència Europea del Medicament per a Barcelona, el nou objectiu ha d’estar a l’abast.