LA COVID I LES ELECCIONS

El mirall dels EUA

En els vaivens del procés electoral nord-americà poden intuir-se algunes lliçons en clau espanyola

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55748429 trump biden combo201104081822

zentauroepp55748429 trump biden combo201104081822

En la fascinació que molts compartim per la política nord-americana, més enllà de la parafernàlia que l’envolta, hi ha també la idea que el que passa allà és un presagi o un mirall del que es viu després aquí. És per això que en l’espectacle del recompte electoral poden intuir-se algunes lliçons en clau espanyola. La primera: el nou president tindrà un problema de legitimitat enorme amb els que no l’han votat. El panorama es presenta a curt termini absolutament dividit i volàtil, i ja s’han produït incidents.

Notícies relacionades

Trump ha sabut convertir unes eleccions que havien de ser sobre la gestió de la Covid en un plebiscit sobre l’economia, i s’ha guanyat a aquells sectors empobrits que no poden subsistir amb més dies de tancament, tot i que aquesta subsistència impliqui arriscar la seva salut. Hi ha en això un avís per a navegants aplicable a Espanya: és difícil demanar paciència i solidaritat a la població quan té l’estómac buit. D’aquesta angoixa s’alimenten els llops del populisme, amb la seva promesa de solucions immediates i fàcils a problemes complexos. La gestió es ressent als països polaritzats o amb una població sense prou cultura democràtica per entendre, potser simplement per acceptar, no ja els mecanismes institucionals més arcans, sinó el mer vot per correu. Aquesta cultura s’ha de cuidar també i sobretot des dels missatges polítics.

L’altra impressió és que per aquests verals no hauríem de cedir davant els que plantegen posposar o suspendre eleccions. Les xifres de la pandèmia als Estats Units no són millors que les nostres, i la logística del vot, que varia localment, és un malson que implica registrar-se per endavant i deixa fora o desincentiva molta gent. Si malgrat això s’han celebrat comicis en unes condicions de seguretat acceptables, no tenim excusa per no aconseguir fer-les nosaltres. Les xifres rècord de participació demostren que allà la ciutadania ha cregut que el seu vot serveix per a alguna cosa. Una confiança que tant de bo també hi hagi aquí.