IDEES

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp55730351 icult201103130758

zentauroepp55730351 icult201103130758

N’havia vist un tràiler feia temps, però, com tantes altres coses que mirem sense veure, l’havia oblidat. Quan vaig veure la portada a ‘destacats’ a la pàgina d’inici de Netflix, havent perdut per complet el record de la sèrie, em vaig emportar una sorpresa tan bonica que no vaig poder fer cap altra cosa més que veure-la en aquell mateix instant i, com passa moltes vegades, veure-la tota seguida. No sabia que em quedaria fascinada, enganxada al sofà durant hores, veient episodi rere episodi de ‘Gambito de dama’, una minisèrie de Netflix basada en el llibre amb el mateix títol de Walter Tevis que explica les aventures de Beth Harmon, una escaquista exquisida i singular. Jo, que mai vaig arribar a aprendre a jugar bé a escacs perquè no podia evitar oblidar les jugades tan aviat com intentava memoritzar la següent, vaig caure rendida davant la trepidant seducció d’una trama que sembla haver sigut feta a mida per a Anna Taylor-Joy, la nostra actriu protagonista.

‘Gambito de dama’, la minisèrie de Netflix, és un enlluernador i caòtic viatge per la vida d’una nena prodigi dels escacs

Notícies relacionades

Tevis, inspirant-se en grans mestres i en les seves pròpies experiències com a jugador d’escacs, va escriure una novel·la com a tribut a totes les dones intel·ligents. Voldria imaginar que el resultat d’aquesta adaptació per a Netflix, aquest caòtic i enlluernador viatge per la vida d’una nena prodigi que es converteix en una dona brillant plena d’intensos clarobscurs, l’hauria satisfet. Beth creix davant els nostres ulls, superant sotragades, caient estrepitosament en d’altres, convertint-se en la inevitable llegenda que intuïm que podria arribar a ser des del primer episodi. Els escacs es converteixen en alguna cosa més que un esport; és la seva forma de vida, la seva millor excusa per tirar endavant. Els escacs són la font del significat que dona a la seva existència. L’obsessió la porta a convertir-se en una artista d’un esport del qual feia molt que no sentíem res.

Sàpigues o no jugar a escacs, veient aquesta sèrie no podràs evitar disfrutar del ball de les fitxes sobre el tauler. I m’agrada imaginar que ara mateix hi ha moltes persones que, com jo, estan buscant aquest set d’escacs que havien oblidat al fons de l’armari. I li treuen la pols. I juguen.

Temes:

Escacs