ANÀLISI

Tant de bo sigui cert

Casado va semblar sincer, com si portés temps volent reivindicar un PP centrista, reformista, respectuós de la diversitat

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp55529870 el presidente del pp  pablo casado  interviene durante la se201022183629

zentauroepp55529870 el presidente del pp pablo casado interviene durante la se201022183629 / EUROPA PRESS E Parra POOL

Per saber si a Pablo Casado la moció de censura li ha servit per consolidar-se com el líder moderat que necessita la dreta espanyola caldrà esperar a veure si el seu brillant discurs contra Vox i contra Santiago Abascal té continuïtat en el temps o si només va ser un ardit per sortir de la trampa que li van estendre els ultradretans. Perquè la moció es va presentar com una iniciativa contra Pedro Sánchez, però realment anava dirigida contra el PP, a qui, com va recordar Casado, Vox pretén suplantar. Així que el paper més difícil del llarguíssim debat parlamentari li tocava al president popular i en ell estaven posades totes les mirades. No es pot dir que també estiguessin posades totes les esperances. Per això va sorprendre tant la manera taxativa amb què Casado li va etzibar Abascal un «fins aquí hem arribat», amb què va estripar a trossos la foto de Colón.

El líder popular va semblar sincer, com si portés temps volent reivindicar un PP centrista, reformista, respectuós de la diversitat i partidari de la reconciliació i la concòrdia i que s’allunyés de les empentes del radicalisme reaccionari, la intransigència i «l’Espanya gran i lliure» de Vox, (el que està entre cometes és del mateix Casado). Però han sigut dos anys de fer-li el joc a l’extrema dreta, d’assumir com a propi el seu discurs, de secundar les seves iniciatives, o de donar batzegades d’un costat a un altre sense acabar de consolidar-se com una oposició fiable, i ara no resulta tan senzill confiar en el gir d’aquest Casado renascut que apallissa Abascal amb aquest «nosaltres no som com vostè». Tant de bo sigui cert.

Notícies relacionades

Fins ara, al PP li havia fet por trencar amb Vox, perquè el partit ultra és una escissió de les seves pròpies files i es nodreix d’electors que anteriorment han votat els populars. Apartar-se dels d’Abascal podia truncar les seves esperances de reunificar la dreta o almenys de recuperar aquests gairebé quatre milions de votants que els han abandonat per votar els més intransigents amb el pluralisme polític, la complexitat territorial i la diversitat social, sexual i racial. Tampoc els ajudava el fet que els governs de Madrid –la comunitat i l’ajuntament–, Andalusia i Múrcia se sostinguin amb els vots de Vox. I així l’hi va recordar Abascal.

Casado s’ha atrevit a trencar ara, quan s’ha sentit acorralat per Vox en la seva lluita per l’hegemonia de la dreta. De moment, li ha sortit bé. Li ha servit perquè Abascal se sentís tan descol·locat per la duresa dels seus arguments que no sabés ni com respondre. Li va valer per alçar-se amb la victòria del debat amb el seu ‘no’ a l’«Espanya a garrotades en blanc i negre, de trinxeres, ira i por» que, segons el seu parer, defensa Vox. No és poc, perquè el consolida com a líder de l’oposició. Per això, ha arribat el moment de la veritat per a Casado, que ha de demostrar que el seu és un partit centrat i homologat a la dreta europea, que fa una oposició constructiva i el referent del qual són els assenyats presidents autonòmics de Galícia, Andalusia i Castella i Lleó i no Isabel Díaz Ayuso.