Dues mirades

L'odi

L'assassinat del professor francès i la persecució de 'menes' a Madrid viuen de la mateixa deshumanització de l'altre

1
Es llegeix en minuts
nazis-menas-2

nazis-menas-2

El professor Samuel Paty va ser assassinat per un jove txetxè de 18 anys. L’agressor va publicar un missatge a Twitter dirigit al president francès: «He decapitat un dels teus gossos de l’infern que ha gosat degradar Mahoma». En un debat sobre la llibertat d’expressió, el professor havia mostrat a classe unes vinyetes de ‘Charlie Hedbo’.  

Notícies relacionades

El grup neonazi Bastión Frontal va emprendre una ‘cacera’ de ‘menes’ a Madrid. Va acusar falsament els menors d’haver violat una nena, els va perseguir pel carrer i es va concentrar sota la seva vivenda llançant insults racistes. Bastión Frontal està integrat per joves, gairebé tots homes, que, a més del nazisme, defensen l’esport i el repartiment de menjar només per a espanyols. 

Entre un cas i un altre, l’assassinat marca una diferència irreparable. Però, en tots dos, l’odi brolla d’una mateixa deshumanització de l’altre, s’alimenta de la por i la ràbia, cala en els que busquen el poder i el reforç emocional en un grup i s’empara en una ideologia. Condemnar el primer és imprescindible. Però el segon també requereix una repulsa contundent i col·lectiva. Els monstres creixen ràpid.