Revisió

Zombis

«No té sentit mantenir empreses zombis durant molt temps», diu el Banc d'Espanya. És l'hora de les polítiques actives d'ocupació

2
Es llegeix en minuts
ferranok

ferranok

Quan baixi la marea dels ajuts públics a les empreses (ertos i avals de l’ICO) poden quedar al descobert les debilitats de milers d’empreses, i els seus milers d’empleats, que no podran seguir endavant en un context de persistent debilitat econòmica.

Des de la pandèmia, les empreses han disparat el seu endeutament (amb ajuda dels avals de l’ICO) amb l’esperança que una ràpida recuperació les ajudaria a desfer-se d’aquest farcell. Però la recuperació tarda i molts encara no aconsegueixen prou liquiditat per fer front als seus deutes. Des del febrer, el saldo de crèdits a més d’un any de les societats ha crescut en més de 68.000 milions, el 20%.

El Banc d’Espanya estima una necessitat de liquiditat de les empreses de 238.000 milions entre l’abril i el desembre. I adverteix que uns 100.000 milions tindran una probabilitat d’impagament alta o molt alta. Calcula que el percentatge d’empreses en aquesta situació passarà del 22% en situació pre-Covid al 31% de mitjana, i es col·locarà per sobre del 40% en sectors com la construcció, hostaleria i vehicles de motor, de forma molt especial en les pimes.

Moltes empreses no podran seguir endavant sense l’oxigen de l’ICO i dels ertos. Per això per al 2021 i el 2022 es projecten taxes d’atur superiors a les del 2020. Segons Funcas, a finals del 2021 encara hi haurà 600.000 aturats més que abans de la crisi.

No totes les empreses vulnerables estan abocades a la fallida, però Crèdit i Caució augura un augment del 30% de les insolvències el 2020 com a conseqüència de la Covid. A Alemanya es preparen per a una onada de fallides a partir de l’1 d’octubre, una vegada que s’aixequi la prohibició de declaració d’insolvències que va dictar el Govern al març mentre va posar a disposició de les empreses un paquet il·limitat de finançament i amplis ajuts. Els EUA ja s’enfronten a la pitjor onada de fallides en una dècada.

El Banc d’Espanya parla d’empreses «vulnerables» per referir-se al que el Banc Internacional de Pagaments (BIS, per la seva sigla en anglès) anomena «zombis». Són negocis d’escassa rendibilitat i valor que amb prou feines aconsegueixen vagar com morts vivents a base de deutes refinançats. En el seu recent informe ‘Empreses zombis: anatomia i cicle de vida’, el BIS apunta que el 25% d’aquestes acaben en fallida i que el 60% deixen de ser ‘morts vivents’, amb dificultats. 

Notícies relacionades

D’aquesta manera, l’encert de les polítiques públiques ara pot estar a continuar ajudant les empreses que tornaran a ser rendibles sens cap dubte quan s’aixequi el jou de la Covid i a donar una alternativa urgent als treballadors d’aquest 25% de zombis que poden acabar en fallides. És l’hora d’unes polítiques actives d’ocupació que permetin requalificar-los a favor d’activitats que arrencaran amb els projectes d’inversió finançats pels nous fons europeus.

«No té sentit mantenir empreses zombis durant molt temps i cal acompanyar aquests ajustos amb polítiques actives d’ocupació perquè els afectats tornin a trobar feina», va dir ja a finals de juliol el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, al CES.