Revisió

Cep als acomiadaments fins a final d'any

Com a contrapartida a allargar els ertos fins al 31 de desembre, Treball planteja conservar les restriccions a acomiadar

2
Es llegeix en minuts
GRAF9561. PALMA DE MALLORCA, 04/09/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (c-i) y el ministro de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, José Luis Escrivá (c-d) presiden la Mesa de la Comisión de Seguimiento Tripartita Laboral la que se debatirá sobre la prolongación de los ERTE, entre otros temas, y que se ha celebrado este viernes en Palma de Mallorca. EFE/ Atienza

GRAF9561. PALMA DE MALLORCA, 04/09/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (c-i) y el ministro de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, José Luis Escrivá (c-d) presiden la Mesa de la Comisión de Seguimiento Tripartita Laboral la que se debatirá sobre la prolongación de los ERTE, entre otros temas, y que se ha celebrado este viernes en Palma de Mallorca. EFE/ Atienza / ATIENZA (EFE)

Cara i creu. El Govern està disposat a mantenir l’ajuda als ertos de les empreses que no puguin recuperar la seva activitat econòmica per culpa dels rebrots del virus, almenys fins a final d’any. Està disposat a mantenir cert nivell de bonificacions (encara per determinar) en les quotes a la Seguretat Social vinculades als treballadors afectats peraquest tipus d’ertos, però a canvi mantindrà actiu el cep als acomiadaments.

D’una banda, les empreses que s’acullin a aquests ertos hauran de mantenir el seu nivell d’ocupació durant els sis mesos següents a l’acabament de l’expedient de regulació temporal d’ocupació (erto). A més, per a totes les empreses, es mantindrà el veto a l’acomiadament objectiu per Covid-19, almenys, fins a finals d’any, segons fonts del diàleg social.

Això significa que, mentre que el Govern continuï prestant cobertura amb diners públics perquè les empreses s’acullin a ertos (en l’actualitat, amb bonificacions d’entre el 60% i el 80% en les cotitzacions) i evitar les extincions de contractes, cap podrà practicar acomiadaments objectius (amb una indemnització més barata) amb l’argument que la Covid-19 ha provocat causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció que l’obliguen a acomiadar. I això serà així fins al 31 de desembre del 2020, per a disgust dels empresaris, segons figura a l’esborrany d’acord que està negociant el Ministeri de Treball amb patronal i sindicats.

No és que els empresaris que hagin vist minvat el seu negoci per la Covid no puguin acomiadar els seus treballadors. És que no ho podran fer per la via de l’acomiadament objectiu (20 dies d’indemnització per any amb un límit de 12 mensualitats), sinó per la de l’improcedent (33 dies, amb un màxim de 24 mensualitats).

Notícies relacionades

El Govern també proposa mantenir fins al desembre la interrupció del còmput de la durada màxima dels contractes temporals. És a dir, en els contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu o d’interinitat, que hagin quedat suspesos per un erto, no es tindrà en compte el període en suspens als efectes d’esgotar la seva durada màxima. 

És el preu que el Govern ha posat als empresaris per mantenir un esquema de recolzament públic als ‘ertos del rebrot’. Però també ha posat un preu molt alt als treballadors, i és que s’elimina l’anomenat ‘comptador a zero’. Totes els dies amb prestació per ertos de força major que es percebin a partir de l’1 d’octubre es descomptaran del nou dret de cobrament en cas d’un acomiadament posterior. Almenys, això és el que en aquests moments està en negociació, per a disgust dels sindicats.