MIRADOR

Els malsons de Pedro Sánchez

Els Pressupostos de l'Estat per al 2021 són la mare de tots els desafiaments als quals s'enfronta el Govern. Amb aquests comptes, tindrà via lliure durant la legislatura. Sense ells, pot tenir un final abrupte i prematur

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp54353719 madrid  04 08 2020  comparecencia de pedro s nchez  presiden200804161118

zentauroepp54353719 madrid 04 08 2020 comparecencia de pedro s nchez presiden200804161118 / JOSE LUIS ROCA

Ni la fugida del rei Joan Carles ni el setge a Podem ni el desafiament independentista ni, moltíssim menys, la censura de Vox. No són aquests els fantasmes que poblen avui els malsons de Pedro Sánchez. Els malsons del president s’enreden en una profecia colpidora, un embolic de representacions de la catàstrofe econòmica i social, potser de nou sanitària també, anunciada per a la tardor.

La intensitat i la temperatura de la brega política tendiran al paroxisme en els pròxims mesos. El Govern del PSOE Podem té una base parlamentària molt escassa i el PP de Pablo Casado veu acostar-se una finestra d’oportunitat sense precedents. Casado acaba d’anunciar un gir cap a la moderació, però encara és molt fresc el record de com va acabar l’últim gir al centre que va anunciar, fa només un any i mig. En res.

Els Pressupostos de l’Estat són l’única eina amb la qual Sánchez podria gestionar el desastre, mitigar el sofriment social i intentar sortir més o menys airós de l’envit. Aquesta és la mare de tots els desafiaments als quals s’enfronta l’Executiu progressista. Si hi ha Pressupostos per al 2021, la coalició governamental tindrà via lliure durant la legislatura. En cas contrari, el mandat pot veure’s abocat a un final prematur i abrupte.

L’ull europeu

Alguns vectors poden afavorir el Govern. La UE no vol bromes amb el seu pla multimilionari d’ajuts a la reconstrucció. Exigeix estabilitat en els grans receptors, com Espanya. L’ull europeu està posat en l’ús de les subvencions i els préstecs, no tant en pugnes ideològiques domèstiques. Si aquestes últimes comprometen la primera, no trobaran simpatia a Brussel·les.

És molt probable que la crisi sanitària de la Covid creixi de nou després de la tornada a l’activitat escolar i laboral. La primera decisió de Sánchez després de les vacances es proposa vacunar el seu Executiu contra episodis de deslleialtat institucional com els que va patir durant els mesos més durs de la pandèmia. L’entrega a les autonomies del poder per decidir un estat d’alarma a mida als seus territoris protegeix el Govern de les desqualificacions sense treva i flagrantment contradictòries que va rebre durant el confinament de la Generalitat independentista o de la Comunitat de Madrid, avançada del PP.

Vigília electoral

La recerca de recolzaments per tirar endavant els comptes del 2021 no serà un camí de roses. Amb el conflicte català encallat en una vigília electoral interminable, la possibilitat que ERC doni el seu suport és remota. Els republicans no volen oferir aquest flanc obert a Carles Puigdemont en plena batalla per l’hegemonia en el camp nacionalista. El fonamentalisme continua cotitzant bé en la retòrica independentista i en la definició de bons mals patriotes.

Notícies relacionades

Sánchez busca en el Ciutadans penedit de la ruïnosa aventura d’Albert Rivera els avals que podrien suplir els d’ERC. Aquí, la dificultat raurà a quadrar els postulats liberals de Cs amb els de Podem, soci del Govern. Pressionat per diverses investigacions judicials i l’assetjament insomne de la dreta, Pablo Iglesias podria veure’s empès cap a un acord que oferiria estabilitat al Govern i al seu propi partit.  

Malsons. La tardor s’acosta carregada de malsons.