DUES MIRADES

Llegat reial

El paper de Joan Carles va ser important, però negar l'ús i abús que ha fet de la Corona és un flac favor a la democràcia

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp54347892 rey200804095124

zentauroepp54347892 rey200804095124 / Daniel Ochoa de Olza

Més de 70 exministres i alts càrrecs del PP, el PSOE i UCD van firmar un manifest de recolzament a Joan Carles I. Una defensa de la seva presumpció d’innocència i una reivindicació del seu llegat. Alfonso Guerra, Celestino Corbacho, Pío Cabanillas, Esperanza Aguirre i Rodolfo Martín Villa són alguns dels signants.  

La Transició es va fer com es va poder. No es van curar totes les ferides, però es va engendrar una democràcia. I aquest part difícil va convertir molts dels seus assistents en ferotges guardians. El paper de Joan Carles va ser –o es va convenir que va ser– important, però negar l’ús i abús que ha fet de la Corona és un flac favor a la democràcia. La crítica no pot quedar només en mans dels qui menyspreen els assoliments de la Transició. Ara també es necessita valentia per reconèixer els dèficits i conflictes de la nostra democràcia. La Corona n’és un. Joan Carles I ha escollit una monarquia absolutista del golf Pèrsic per al seu exili. Un país implicat en crims de guerra, on l’explotació és a l’ordre del dia i les veus crítiques són empresonades i torturades. La seva elecció degrada una mica més el seu llegat.