2
Es llegeix en minuts
17/02/2020 El Rey Juan Carlos, en una reciente imagen de archivo

17/02/2020 El Rey Juan Carlos, en una reciente imagen de archivo / EUROPA PRESS (Europa Press)

Si hi ha una cosa en què el PSOE i el PP semblen estar d’acord és en la defensa del pacte constitucional en la seva integritat i, per tant, en la continuïtat de la institució monàrquica, que no passa precisament pel seu millor moment. És obvi que les informacions sobre la fortuna de Joan Carles I i la seva recent sortida d’Espanya amb parador desconegut han agreujat la crisi de la Corona en un país on no hi ha gaires monàrquics, tot i que molts dels que no ho són tampoc són actius militants del republicanisme.

«Una monarquia parlamentària no molesta»

Exceptuant territoris com Catalunya, on el rebuig del rei té orígens i motius diferents, a la resta d’Espanya a la majoria de la gent no li molesta una monarquia parlamentària, amb un rei sense poders, que representi l’Estat amb dignitat i honestedat. Almenys així ho recullen, pel que sembla, sondejos que s’han fet recentment i a què no s’ha donat publicitat.

Però els partits que defensen la monarquia, en particular socialistes i populars, són conscients, no obstant, que després del cop clavat a la reputació de la Corona per Joan Carles de Borbó haurien de fer alguna cosa per garantir la supervivència de la institució i reforçar Felip VI, a qui ara el persegueix el descrèdit del seu pare i l’opacitat amb què es va executar l’operació de la seva sortida d’Espanya. El que podrien fer no és fàcil, però hauria d’estar guiat, en qualsevol cas, pel propòsit de millorar la qualitat de la democràcia espanyola i no només per salvar el Rei.

Inviolabilitat

Notícies relacionades

Però limitar, per exemple, la inviolabilitat del monarca exclusivament als assumptes que tenen a veure amb el seu càrrec i no a les actuacions de la seva vida personal, el que evitaria situacions com les que es viuen ara, exigeix una reforma agreujada de la Constitució, cosa que implica que ha de ser aprovat per dos terços dels diputats i els senadors, dissoldre les cambres i convocar eleccions, ser ratificat de nou per Congrés i Senat i ser sotmès a referèndum. Massa embolic per a una reforma tan quirúrgica, en què ara ningú està interessat en entrar i que només podria tirar endavant amb un pacte de ferro del PSOE i el PP. Hi ha coses, no obstant, que es poden fer ja, com eliminar del Codi Penal el delicte d’injúries al Rei, cosa que reforçaria la llibertat d’expressió i seria bo per a la salut democràtica i fins i tot per a la reial.

Res de pactes d’Estat

El que falla a l’hora de plantejar una reforma de l’estatut jurídic de la monarquia és, amb tot, la incapacitat de socialistes i populars en posar-se d’acord en alguna cosa, més enllà de la seva coincidència de votar en contra de comissions d’investigació sobre Joan Carles de Borbó i assumptes similars. Els populars ara estan embolicats a desgastar Pablo Iglesias i Podem per les denúncies de l’exadvocat d’aquest partit sobre irregularitats financeres, convençuts, els populars, que si perjudiquen el líder morat qui en sortirà erosionat és Pedro Sánchez. Res, per tant, de pactes d’Estat en un tema en què, a més del recolzament indesitjat de Vox, estan sols com un mussol.

Temes:

Joan Carles I