1
Es llegeix en minuts
zentauroepp54049964 gente new york city  ny   march 15  jeffrey epstein and ghis200710190522

zentauroepp54049964 gente new york city ny march 15 jeffrey epstein and ghis200710190522

Els dissabtes, el ‘Financial Times’ publica un dels millors suplements culturals del món, ‘Life & Arts’. Sovint el llegeixo amb admiració i em pregunto si, més enllà de les nostres fronteres, realment hi ha economistes, banquers i empresaris que creuen que la cultura els salvarà. Gairebé com un antídot, el mateix diari treu un cop al mes un altre suplement, a tot color, que és pornografia del luxe. Amb el títol ‘How to Spend it (Com gastar-lo’), és una desfilada de mansions en venda a la Toscana, rellotges de mig milió d’euros, subhastes de pop-art i roba de dissenyadors exclusius.

La minisèrie ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’ té el mèrit de donar veu a les víctimes del multimilionari que abusava de menors d’edat

Notícies relacionades

Fa temps que l’opulència ha traspassat el mur de la privacitat i s’ha convertit en un espectacle. Ho veiem a les sèries dramàtiques nord-americanes: normalment tractaven d’advocats, metges i policies (o tot junt) i ara s’hi han afegit els milionaris i els seus conflictes familiars, d’herències i corrupcions. Fa poc, dues sèries d'aquesta mena –‘Billions’ i ‘Succession’– coincidien a reproduir la mateixa escena. Un sopar exclusiu en què els protagonistes menjaven una delicadesa prohibida: els famosos ocellets fregits. La metàfora social, esclar, estava servida.

La ficció sobre els magnats sempre ha atret el públic, però ara es barreja amb la realitat. Tot indica que els nous rics del món, el famós 1%, ha entès que l’emoció de ser exclusiu consisteix més a exhibir la riquesa que no a disfrutar-ne. Així, una minisèrie documental com ‘Jeffrey Epstein: Filthy Rich’, que es pot veure a Netflix, té el mèrit de donar la veu a les víctimes del multimilionari que abusava sexualment de menors d’edat. Però de fons també hi ha una altra idea: protegits per les autoritats, els rics se'n surten gairebé sempre, i per confirmar-ho ens ensenyen el luxe en què es movia Epstein, ja fos a la mansió de Palm Beach o en una illa privada del Carib. El decorat excessiu és també una manera d’enganyar-nos amb la ficció. No pot ser veritat, ens diem els de l'altre 99%, i mentrestant els milionaris de Silicon Valley se'ls gasten construint refugis antiatòmics a Nova Zelanda, i Elon Musk projecta viatges colonitzadors a Mart.

Temes:

Elon Musk