EL NOSTRE MÓN ÉS EL MÓN

El doctor Fauci i Catalunya

No és acceptable que no hi hagi secretari de Salut Pública des de la dimissió de Joan Guix el passat 2 de juny

3
Es llegeix en minuts
fauciok

fauciok

El doctor Anthony Fauci (79 anys) és president de l’Institut contra l’Al·lèrgia i les Malalties Infeccioses dels Estats Units des de fa 36 anys i forma part de l’equip nomenat per Donald Trump per assessorar-lo en el combat contra el coronavirus. Però ha discrepat diverses vegades –amb educació, però sense tancar la boca– de la conducta erràtica del president. El xoc Trump-Fauci ha saltat a les capçaleres dels diaris i Fauci ha adquirit tal notorietat que ha sigut interpretat per Brad Pitt en el xou humorístic ‘Saturday night live’ de la cadena NBC.

Famós pels seus avisos a Donald Trump, l’epidemiòleg ha sigut interpretat per Brad Pitt a la televisió nord-americana

Convé tenir en compte les opinions de Fauci. Aquest dimecres s’ha informat de 938 noves infeccions a Catalunya, de les quals 599 són a l’àrea metropolitana de Barcelona i 246 a la ciutat de Barcelona. Ja no només és la situació a l’Hospitalet, on la Generalitat ha recomanat als habitants de tres dels seus barris que no surtin dels seus domicilis excepte per al més essencial, i la comarca lleidatana del Segrià, on s’ha dictat un confinament parcial, cosa que preocupa. La frontera entre l’Hospitalet i Barcelona és inexistent –a més, el metro les creua– i l’alcaldessa Ada Colau ha descartat «de moment» el confinament, però no ha ocultat que caldrà prendre mesures i potser fer «un petit pas enrere».

Els EUA, en la mala direcció

En dues recents entrevistes, al ‘Financial Times’ i a Amanda Mars a ‘El País’, Fauci, que ha assessorat sis presidents americans, ha dit que la pandèmia va agafar bastant per sorpresa (tots vam arribar tard), però que és «the big one» perquè té combinats els elements més perillosos de totes les epidèmies anteriors. Va afegir que els Estats Units van en la mala direcció i que els infectats podien arribar als 100.000 diaris (estem ja en 70.000). Sobre les causes del rebrot en els estats de l’oest i del sud –Califòrnia acaba de fer marxa enrere en la reobertura i Florida és ara el més afectat– diu que es deu que hi va haver estats que van desconfinar malament i amb massa rapidesa, però que també hi va haver estats que ho van fer bé i després molta gent s’ha saltat totes les normes de distància social. ¿Els sona?

Afortunadament, la situació als hospitals és bastant relaxada i no té res a veure amb la del març i l’abril. No s’ha de ser alarmista, però sí que és necessari cridar l’atenció de les autoritats –ara la Generalitat és la que té la competència– sobre la necessitat de no abaixar la guàrdia i prendre les mesures adequades. Les primeres iniciatives han topat amb decisions judicials que les han considerat excessives per ser restrictives de les llibertats personals. Però més enllà del conflicte jurídic, molts experts creuen que la clau –una vegada acabat el confinament– és disposar de professionals equips de rastrejadors que puguin delimitar els rebrots i impedir que vagin a més. I hi ha seriosos dubtes que a Catalunya els rastrejadors estiguin actuant amb l’eficiència convenient i necessària.

Notícies relacionades

Seria fatal que els rebrots es convertissin en un altre focus de tensió partidista. Fauci creu que la ineficiència americana es deu en part a l’excessiva polarització política, amb unes eleccions presidencials el novembre que ve que seran un referèndum sobre Trump. Però la Generalitat necessita posar-se les piles i actuar com un Govern unit per emetre missatges i consells amb autoritat moral.

No és acceptable, per exemple, que en l’incert moment que vivim no hi hagi secretari de Salut Pública de la Conselleria de Salut des que el 2 de juny passat Joan Guix i Oliver va fer efectiva la seva dimissió. Així no es governa.