EDITORIAL

Full de ruta de cara al futur

El treball de la comissió de reconstrucció s'ha de traduir ara en iniciatives concretes per tal que les incerteses s'esvaeixin al més aviat possible

1
Es llegeix en minuts
congresook

congresook

El caràcter genèric de les conclusions de la comissió de reconstrucció no treu importància al text adoptat en el marc de l’esforç del Govern i dels actors socials per disposar d’un full de ruta que, a l’espera dels resultats de la cimera europea del 17 i el 18 de juliol, estableixi els grans objectius. El que s’ha aprovat al Congrés per la comissió és complementari al que s’ha firmat a la Moncloa pels empresaris i els sindicats i és, alhora, la guia imprescindible per anar a Brussel·les amb arguments sòlids en la discussió de l’estructura del fons de reconstrucció proposat per la Comissió Europea (750.000 milions d’euros), del qual a Espanya li corresponen 140.000 milions.

Els quatre apartats de les conclusions –reactivació econòmica, programes socials, reforçament del sistema de salut i Unió Europea– estableixen un marc de referència que s’ha de traduir en mesures específiques per tal que la desconfiança i les incerteses que enfosqueixen el futur s’esvaeixin al més aviat possible. Això és especialment important per avançar en el projecte europeu d’ajuts, que comportarà algun grau de condicionalitat, és a dir, que requerirà assumir compromisos sòlids per al sanejament del teixit econòmic, amb uns objectius i un calendari precisos. En aquest cas no n’hi ha prou amb els enunciats.

De les concrecions depèn que es puguin escurçar els terminis per superar la crisi social, ja molt present. Si ha sigut possible ressenyar en un document el fons de 10.000 milions per al rescat de les empreses, el de 40.000 milions per finançar nous projectes i el pla Renove per aquest any, també ha de ser possible i útil que els treballs de la comissió de reconstrucció es tradueixin en iniciatives concretes. La improvisació no té cabuda en una situació de gravetat extrema. Sí que la té apostar per la protecció del medi ambient, per les noves tecnologies, pels plans de desenvolupament sostenible i, en general, per l’economia productiva. Res serà fàcil per sortir del laberint, però disposar d’un full de ruta factible facilitarà les coses, més encara si d’aquí al 22 de juliol –votació en el ple del Congrés– s’hi afegeixen els que ara han sigut reticents a fer-ho.