Editorial

Pugna electoral incerta als EUA

Les enquestes donen un còmode avantatge a Biden i una caiguda de popularitat de Trump entre col·lectius clau per a la seva reelecció

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53965460 president donald trump speaks during a news briefing at the 200702165404

zentauroepp53965460 president donald trump speaks during a news briefing at the 200702165404 / Evan Vucci

Un dels trets polítics més destacables del president dels Estats Units, Donald Trump, és que sembla que no li fan efecte escàndols, declaracions o actituds que penalitzarien amb duresa altres polítics. A cavall d’aquesta sorprenent immunitat va arribar a la Casa Blanca, i malgrat una presidència caòtica i plena de situacions impròpies del seu càrrec arrencava aquest any amb més que fundades esperances d’aconseguir la reelecció el pròxim 3 de novembre. Però des de l’esclat de la crisi de la Covid les males notícies s’acumulen contra el president nord-americà: la pèssima gestió de la pandèmia, la recessió que va de la mà de l’emergència sanitària i els sotracs de la revolta antiracista han donat un tomb a les seves aspiracions d’estar quatre anys més a la Casa Blanca. Avui les enquestes donen còmodes avantatges al seu rival –el candidat del Partit Démocrata, Joe Biden– i el que és pitjor per a Trump: mostren una caiguda de la seva popularitat entre col·lectius que són claus per a la seva reelecció. El còctel amenaça de ser letal per al president.

Els Estats Units estan pagant una tràgica factura en la pandèmia per raons estructurals (el seu sistema de salut) i per la pèssima gestió de l’administració Trump. El president ha aplicat la seva recepta habitual en altres temes (lleugeresa intel·lectual, negacionisme científic i 'agitprop per a fidels en xarxes socials) en la gestió d’una crisi sanitària sense parió, i la conseqüència és que els Estats Units són el país més castigat per la Covid. A ningú li hauria de sorprendre, l’Administració Trump ha donat sobrades mostres d’un estil ineficaç i erràtic. La pandèmia té un impacte immediat sobre la ciutadania nord-americana (també els votants de Trump), a diferència d’altres assumptes que l’electorat pot considerar més llunyans, com la política migratòria, l’emergència climàtica o la política internacional. Per això la Covid és tan tòxica per a les seves aspiracions electorals, unit al fet que la recessió li impedeix presumir de la bona marxa de l’economia. 

Queda molt temps fins al 3 de novembre, massa per fer prediccions electorals, com el mateix Trump va demostrar en la contesa del 2016 contra Hillary Clinton. La situació sanitària, econòmica, política i social d’un país convulsat fa que aquestes eleccions siguin imprevisibles. Però precisament perquè els EUA es troben en una situació crítica aquestes eleccions són transcendentals.

Ho són per al mateix país, que necessita un president que sigui digne del càrrec i que lideri en temps molt difícils, no que es dediqui a trencar la convivència entre els ciutadans.  I ho precisa la resta del món, que fins al moment està afrontant una gravíssima crisi econòmica i una incerta emergència sanitària sense la principal potència mundial. No hi ha dubte que l’incert panorama dels pròxims temps seria una mica menys fosc si els Estats Units fossin part de la solució i no part del problema. Quina paradoxa, que qui defensa fer gran Amèrica no faci més que empetitir-la.