Al contraatac

Que Déu ens agafi confessats

Les paraules de Jorge Fernández Díaz sobre el diable i Espanya van generar una allau de mems i bromes. Però no tinc clar que aquesta hagi de ser l'única resposta

1
Es llegeix en minuts
lpuig34408967 spain s interior minister jorge fernandez diaz adjusts his c160812200813

lpuig34408967 spain s interior minister jorge fernandez diaz adjusts his c160812200813 / SERGIO PEREZ

Vivim tan de pressa que engolim notícies com els pollastres, sense mastegar. L’exministre Jorge Fernández Díaz va escalar fa uns dies al dubtós olimp dels ‘trending topic’ després de revelar una conversa amb Benet XVI en la qual el llavors Papa li confessava –a l’inici de tot l’enrenou del procés- que «el diable vol destruir Espanya perquè sempre ataca els millors». I recomanava humilitat, oració, sofriment i molta devoció a la Verge Maria com a remeis infal·libles.

Notícies relacionades

Ignoro si Rajoy va resar poc o va pensar a practicar un exorcisme col·lectiu a dos milions d’independentistes, però està clar que el seu ministre no li va transmetre –o no coneixia per aquella època– la fórmula màgica. Potser aquesta ignorància explica per què el president va renunciar a arremangar-se per fer política de veritat i va delegar en jutges i policia la gestió de la crisi. O per què el seu ministre va ordir maniobres matusseres i perilloses per presentar amb banyes i cua, com tot dimoni que es preï, figures destacades del nacionalisme català. Algunes de les quals, per cert, no necessitaven inspiració, ni divina ni malèfica, per desacreditar-se, perquè ja havien decidit substituir la negociació i la llei per l’esoterisme i la fe. Es van recolzar en el carrer, en les emocions i en l’engany, i a tots –als d’aquí i als d’allà– els va acabar per esclatar la crisi a la cara.

I així estem: dividits i enfadats. I amb gent a la presó. En fi, sé que les paraules de Jorge Fernández Díaz van generar una allau de mems i bromes. Però no tinc clar que aquesta hagi de ser l’única resposta. Trump és un filó per als humoristes i pocs dels seus adversaris s’ho van prendre seriosament; Johnson és un bufó vocacional que s’ha colat a la foto a cop d’acudit i de mentida; Bolsonaro diu i fa coses que semblen carn de ‘reality’. Però aquí estan. No, que aquest home tingués comandament sobre policies i guàrdies civils i s’assegués en el Consell de Ministres no és cap acudit. És per fer-nos-ho mirar.