LLIBERTAT CONDICIONAL

El cas J. K. Rowling

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp53538060 ana200619161725

zentauroepp53538060 ana200619161725 / DEBRA HURFORD BROWN

Juny del 2017. El Canadà incorpora a la seva Acta de Drets Humans l’esmena C-16, que permet que una persona es canviï el sexe en el registre per simple voluntat, sense cap supervisió externa, i que a més considera que qüestionar el seu gènere o la seva aparença constituirà un delicte d’odi.

Març del 2019. El centre d’acolliment a dones víctimes de violació més antic del Canadà, el Vancouver Rape Relief & Women’s Shelter, fundat el 1973, es nega a acollir «dones trans» si tenen aspecte masculí. Les internes han de compartir dormitori, i moltes s’han queixat d’assetjament per part d’algunes persones. El simple fet de qüestionar que una persona autodesignada com a dona sigui en realitat una dona es considera delicte d’odi, així que l’Ajuntament de Vancouver els retira la subvenció.

«Alliberament trans»

Agost del 2019. El Vancouver Rape Relief es constitueix en centre privat per evitar un judici. Un dia apareix ple de pintades amb amenaces de mort i consignes d’«alliberament trans». I una rata morta clavada a la porta.

Desembre del 2018. La transactivista Jessica Yaniv demanda davant el Tribunal de Drets Humans del Canadà 16 salons de bellesa que es van negar a fer-li la depilació de l’escrot. Perquè la depilació és una «expressió de gènere». Les propietàries dels salons són totes elles pobres i racialitzades. Finalment, el tribunal resol contra Jessica, quan es descobreix que Jessica té un passat d’assetjament a menors. Jessica es fa famosa, però dues de les demandades es veuen obligades a tancar el seu negoci perquè s’han arruïnat en costes judicials.

Spas, gimnasos, refugis i altres espais al Canadà que abans eren exclusius de dones han de permetre l’entrada a persones que s’identifiquin com a dones, independentment del seu aspecte o complexió.

Acusacions de transfòbia

22 d’octubre del 2019. Les compreses Always, les més venudes del Regne Unit, retiren el símbol de Venus del seu paquet de compreses per evitar acusacions de transfòbia. Han rebut queixes per discriminació als homes trans (0,2% de la població).

28 de maig del 2020. Devex, una ONG d’ajuda a països en desenvolupament, publica un article sobre «crear un món post-Covid més igualitari per a les persones que menstruen». L’article es refereix a dones i nenes en països en desenvolupament, que no tenen mitjans per accedir a compreses o tampons. Encara menys tenen els diners per pagar mastectomies o tractaments hormonals. Dones i nenes amb un context cultural en què no s’utilitzen termes com «no binari».

Homes trans i persones no binàries representen el 0,4% de la població, però s’ha eliminat la paraula ‘dona’ del titular, per evitar les acusacions de transfòbia.

6 de juny del 2020. Amb un enllaç a aquest article, JK Rowling publica aquest tuit. «Persones que menstruen. Abans existia un nom per a aquestes persones. Ajudeu-me...  ¿quin era?».

33.000 persones responen al seu tuit. Entre aquestes, milers i milers de transactivistes que s’identifiquen com a dones i que repeteixen el mateix mantra: «JK, llepa’m la meva polla trans». 

11 de juny del 2020. Gina Davidson, directora de ‘The Scotsman’, el diari més antic d’Escòcia, escriu un article afirmant que l’assetjament de JK Rowling perjudica el transactivisme: «¿Qui voldria compartir un refugi, un bany, un espai privat, amb algú que li crida ‘menja’m la polla, meuca?’», escriu.

Notícies relacionades

‘The Scotsman’ tanca els comentaris a l’article per evitar l’assetjament.

13 de juny del 2020. El gabinet de Boris Johnson informa que no tirarà endavant la reforma de la Gender Recognition Act, una llei promesa per Theresa May que era anàloga a la Bill C-16 canadenca. Presumiblement, a causa del clima de crispació imperant.