Dues mirades

219 'N-word'

¿És el món diferent, més just, sense el 'N-word', sense la paraula 'nigger' a l'apostar pel políticament correcte?

1
Es llegeix en minuts
1622930 canal-plus-series the-good-fight-iii-temporada7

1622930 canal-plus-series the-good-fight-iii-temporada7

A ‘The good fight’, l’excel·lent sèrie que es pot veure a Movistar+, tot gira al voltant del bufet Reddick, Boseman & Lockhart, format de manera majoritària per advocats negres. Per als no addictes, cal dir que les virtuts d’aquestes intrigues jurídiques són l’apropament a temes molt actual (el MeToo, Trump, les falses notícies...) i un tractament narratiu innovador en la forma i alhora molt clàssic en la construcció del relat.

Notícies relacionades

En un dels episodis de la quarta temporada, Adrian Boseman, un dels socis principals, és acusat de fer servir un llenguatge políticament incorrecte. Hi ha una investigació interna i un debat molt intens entre els empleats de la companyia. ¿El delicte? Haver fer servir, en una conversa, la paraula ‘nigger’ (negrata). Ell es defensa (primer, amb displicència; després, amb ímpetu) a partir d’una obvietat: «¿com voleu que sigui un insult?, ¿que no veieu, que jo també sóc negre?».

La cosa no ve d’ara. Fa uns anys, una editorial de Louisville va reeditar el ‘Tom Sawyer’ i el ‘Huckleberry Finn’, de Mark Twain, sense els 219 ‘niggers’ que hi surten. Els va substituir per ‘slaves’ (esclaus). ¿És el món diferent, més just, sense el ‘N-word’, «la» paraula?

Temes:

Racisme