La clau

Pacte d'Estat davant la por dels avis

La por de la gent gran davant la desescalada i de potencials rebrots hauria de ser un assumpte d'Estat. La seva protecció, una obligada raó d'acord nacional. Les residències una opció, no una trampa. ¿A què esperem?

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp17535001 barcelona    12 11 2011 sociedad   abuelos tercera edad malo190116191226

zentauroepp17535001 barcelona 12 11 2011 sociedad abuelos tercera edad malo190116191226 / JOAN CORTADELLAS

La mateixa generació que va transitar amb pas ferm i generós cap a la democràcia mentre començava a desenvolupar el seu projecte vital; la mateixa que va veure créixer Espanya i els seus fills durant les últimes dècades; la que va improvisar una xarxa de protecció familiar (i social) imprescindible per superar l’última crisi econòmica... aquesta, sí, la que molts tenim al cap i en fotos al menjador, espera respostes. ¿Quin tipus de vida poden fer en la fase post-Covid?

¿Quant temps durarà haver de prioritzar la seguretat sanitària davant l’emoció d’abraçar els seus nets? ¿Podran estiuejar com els altres, sense més pors, si la desescalada finalitza amb èxit? ¿Han de tenir ara cures especials o simples rutines mèdiques? ¿Hi haurà una vacuna per ells aquesta tardor-hivern? I una de les més dures, sens dubte, per als qui es veuen en aquesta tessitura. ¿Pot tornar a la residència que va abandonar temporalment i, en alguns casos, fugint de la mort vírica?

 Als experts els fa vertigen plantejar respostes que s’agafin com a certeses. Van donant pistes a base de BOE, segons aconsellen el Govern per posar lletra petita a la desescalada. Encara se sap poc de la Covid-19 per aclarir sense temeritat totes les incògnites. És obvi. Però si la ciència no permet donar respostes tranquil·litzadores a qui tant li devem, almenys cal exhibir voluntat de protecció i respecte per part dels polítics. És el mínim.

Notícies relacionades

La comprensible por dels nostres avis hauria de ser una por nacional. Una por d’Estat. Una por impulsora d’un gran pacte al voltant del seu benestar... però no va anar en aquesta direcció la compareixença d’aquest dijous del vicepresident, Pablo Iglesias, a les Corts. Ell, que ens deu a tots xifres oficials sobre el que ha passat a les residències, va advocar per un sistema d’atenció domiciliària. Sense detalls. El PP i Vox van muntar un xou i el van responsabilitzar de crear «una tomba col·lectiva». I així seguim. Dubtes i cassoles