LA CLAU

Mentides de guerra

Trump té bons fillols a Espanya, via Steve Bannon. L'elenc de Vox per complet i alguns alumnes avantatjats a les files del PP. Que li vagin al darrere amb un flabiol sonant a Cayetana Álvarez de Toledo

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53547306 alvarez de toledo200527141210

zentauroepp53547306 alvarez de toledo200527141210 / Chema Moya

Una guerra no és res sense una bona mentida. Sense mentida no hi ha conflicte, o aquest perd esplendor. La mentida és sempre el primer tret. Després venen els altres, no necessàriament de fusells o morters, perquè la majoria de les guerres no són militars, sinó comercials, socials, culturals. Aquestes es lliuren sense cadàvers esventrats, però amb una fúria i devastació semblant. Sense el dopatge de l’engany resultaria impossible entregar-se a tanta inhumanitat i tornar indemne.

Déu perdoni Amèrica. Així va titular en portada aquest diari el triomf electoral de Donald Trump el 2016. Una victòria consolidada amb tones de mentides servides sense treva per la Fox News de Roger Ailes i la Breitbart News de Steve Bannon, així com per l’exuberant compte de Twitter del magnat sense escrúpols.

Notícies relacionades

La mentida presideix la Casa Blanca en l’era Trump. No és que abans els presidents nord-americans (o de qualsevol altre lloc) fossin apòstols de la sinceritat. Només cal recordar la criminal mentida de les armes de destrucció massiva de Saddam Husseinentre 400.000 i un milió de morts, segons les fonts, i un món més insegur, una càrrega que Bush jr., Cheney, Rumsfeld i els seus portanoves Blair i Aznar porten amb una lleugeresa inversament proporcional a la seva dignitat.

Un flabiol sonant per a Cayetana

Sempre hi ha una porció de mentida en el poder, en qualsevol poder. Però en Trump és sobredosi. La pandèmia amenaça la seva reelecció aquesta tardor: 100.000 morts i pujant als EUA, el 25% dels nord-americans caiguts en combat durant la segona guerra mundial, i una depressió econòmica galopant. Com pitjor és la seva expectativa objectiva, més gran és la seva falsedat i la seva fanfarroneria. Trump té bons fillols a Espanya, via Bannon. L’elenc de Vox per complet i alguns alumnes avantatjats en les files del PP. Que li vagin al darrere amb un flabiol sonant a Cayetana Álvarez de Toledo inventant terroristes dins la família de Pablo Iglesias.