Dues mirades

Futbol i teatre

A una obra de teatre li cal establir un triangle imaginari entre un actor, un espectador i un altre espectador. Tots tres es comuniquen entre ells i és per això que el teatre existeix. Per aquesta confluència. Com el futbol

1
Es llegeix en minuts
rozas53454029 file photo  soccer football   bundesliga   borussia dortmund200518151322

rozas53454029 file photo soccer football bundesliga borussia dortmund200518151322 / POOL New

Vaig mirar una estona el primer partit de la Bundesliga després de la patacada. Va guanyar el Borussia, però això és igual. Importava la recuperació del futbol. ¿De debò que importava? Com em deia el meu fill, «no és futbol, sinó que s’assembla a un amistós de 2a B el mes d’agost». Estic segur que són molt més electritzants que el derbi del Rhur sota la pandèmia. Va ser un devessall de procediments profilàctics que partien de la base que el contacte és perillós. Suplents separats i amb mascaretes, res de salutacions abans del partit, pilotes desinfectades, celebracions dels gols en solitari. I, mentrestant, durant el matx, topades, embranzides, faltes, cops, marcatges a l’home a la sortida d’un córner.

És a dir: contacte, perquè el futbol és això. Les prevencions es van dissoldre en la substància del joc. A més, l’absència de públic invalida la cerimònia. Una missa, com deia Vittorio Gassman, no necessita públic. A una obra de teatre, però, li cal establir un triangle imaginari entre un actor, un espectador i un altre espectador. Tots tres es comuniquen entre ells i és per això que el teatre existeix. Per aquesta confluència. Com el futbol.

Temes:

Teatre Futbol