LA CLAU

La ratxa de Sánchez

El Govern ha aconseguit la quarta pròrroga de l'alarma, però la seva flaquesa parlamentària se'n ressent. No és la millor carta per afrontar la devastació econòmica del virus

1
Es llegeix en minuts
El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (de espaldas), interviene durante el pleno de control al Ejecutivo, el 29 de abril en el Congreso.

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez (de espaldas), interviene durante el pleno de control al Ejecutivo, el 29 de abril en el Congreso. / EFE / CONGRESO

¿Quant dura una ratxa de sort? Per exemple, la de Pedro Sánchez, de desnonat a president en un sospir i amb el vent en contra. La fortuna no és una cosa màgica o sobrevinguda. La sort sembla que existeix com a producte inconscient de la psique, l’actitud i les circumstàncies condicionants de cadascú, segons diverses investigacions científiques sobre la psicologia de l’esport i de les apostes. Les altres coses són superxeries.

La ratxa de Sánchez, ja malmesa per la repetició electoral del 2019, s’endinsa ara en una dimensió molt adversa. Una crisi sanitària mai vista, més de 25.000 morts, resposta inicial tardana, geriàtrics convertits en pavellons de la mort, a moltes comunitats, escassetat de material de detecció i de protecció... I no és tot. Una crisi econòmica monstruosa, milions d’aturats, empreses i comerços a prop del precipici o estimbats ja... Suma i segueix. Prepotència i falta de diàleg en l’estat d’alarma, deslleialtat i oportunisme de l’oposició (flagrant i fins i tot caricaturesca en el cas de la Generalitat), debilitament de la precària base parlamentària del Govern...

La solitud del Govern

Superat el zenit luctuós de la pandèmiaPablo Casado veia que ha arribat l’hora d’obrir una potent via d’aigua a la nau de Sánchez. Però la seva temptativa tàctica de votar contra l’estat d’alarma topava amb limitacions més que evidents. ¿S’hauria arriscat el PP a afrontar la factura d’un rebrot letal com a conseqüència d’un aixecament forçat de l’estat d’alarma? Evidentment, no. Una altra cosa és l’abstenció anunciada per Casado després de saber que la pròrroga de l’alarma estava garantida per Ciutadans i els nacionalistes bascos. El PP no trenca cap vaixella que després hagués de pagar i alhora remarca la debilitat parlamentària del Govern. I Arrimadas fa un pas significatiu en la recerca d’un paper per al seu partit després del daltabaix de Rivera.   

Notícies relacionades

Sánchez aconsegueix la quarta pròrroga, però la seva flaquesa parlamentària se’n ressent i no farà més que aguditzar-se davant de l’horitzó electoral basc, català i gallec. No és la millor carta per afrontar la devastació econòmica del virus, però Sánchez juga al dia i guarda el comodí de la inexistència d’una majoria alternativa.

¿Quant dura una ratxa? Els psicòlegs creuen que la sort és, en gran manera, habilitat per identificar les oportunitats i resiliència per transformar els revessos en trampolins.