LLIBERTAT CONDICIONAL

La responsabilitat es dilueix en la massa

El personal sanitari, que registra 36.000 contagis i 50 morts, continua sense prou protecció, amb les ucis al 300% de la seva capacitat i jornades esgotadores. ¿S'han jugat la vida perquè ara es llanci tota la seva feina per la borda?

3
Es llegeix en minuts
zentauroepp53238622 valencia 26 4 2020  coronavirus   ni os   desconfinamiento  200426154806

zentauroepp53238622 valencia 26 4 2020 coronavirus ni os desconfinamiento 200426154806 / A Miguel Lorenzo

Districte Gràcia, Barcelona. Segons el padró hi ha 28.660 hab/km². S’ha de tenir en compte que aquestes xifres són els empadronats. Que també hi ha habitants no empadronats. Bé sigui perquè són migrants interns (es van empadronar a la seva ciutat o poble d’origen), bé sigui perquè van migrar des d’un altre país i no tenen papers.

Posem que a Gràcia hi hagi 30.000 habitants en un quilòmetre quadrat. La setena part són nens:  4.286. Si amb cada dos nens hi va un adult, surten 6.500 persones. En un quilòmetre quadrat. Que surten tots a les dotze del migdia diumenge, després de despertar-se a les deu, esmorzar els nens i vestir-los. 

Afegim-hi els amos de gossos. A Barcelona hi ha un gos per cada 10 veïns, així que són 2.667 persones més. Gairebé 10.000 persones en un km².

Ara recorrem a la nostra vella amiga la psicologia social. Efecte de conformitat és el procés pel qual una persona modifica els seus sentiments, opinions i conductes en direcció a la posició mantinguda pel grup majoritari. A tu, en privat, et sembla fatal saltar-se les normes establertes, però com que veus que el grup majoritari ho fa, tu també acabes no respectant la distància social.

Sortiu amb mascareta i guants, que també ho facin els vostres fills, i respecteu la distància social

L’efecte espectador ens explica que és menys probable que algú intervingui en una situació d’emergència si hi ha més persones que quan s’està sol. És a dir: estàs veient molts nens passar-se la pilota, tirar-se a terra i tocar-se entre ells, i a molts adults passejar en parella amb els seus fills. Però no ets tu el que donarà la veu d’alarma.

La ‘ignorància plural’ ens parla de la tendència de les persones a confiar en el comportament social d’altres per identificar les normes. En aquest cas tu no tenies clar si els nens podien sortir amb un sol adult o amb dos. Mires pel balcó, veus un munt de parelles de pares amb els seus fills, i surts amb la teva senyora i amb la prole.

A dos quarts d’una al barri de Gràcia hi ha ja 15.000 persones en un km². Així que, ja posats, decideixes que, si al carrer hi ha més gent fins i tot de la que hi havia un diumenge sense confinament, per què no te’n vas a la platja. I, sisplau, no em vinguis explicant que al teu poble no va passar, que al teu barri no va passar. Deu ser que el teu poble o el teu barri no estan densament poblats.

Però he vist vídeos de Saragossa, Bilbao, Cadis, València, Barcelona, Madrid, Sevilla... La desfeta. Al meu barri, Lavapiés, la que es va liar va ser èpica.

Notícies relacionades

Al Govern se li va advertir que això podia passar, però van pensar en els vots. Que a Espanya hi ha set milions de persones que tenen fills. Set milions de vots. Per això no van establir torns, tal com se’ls havia aconsellat. Torns per dies i per cognom. Donant prioritat als nens que visquin en pisos sense llum.

Precarietat sanitària

Jo fa dos mesos que no veig la meva mare de 94 anys i penso cada dia que potser es pot morir i que jo no podré anar a l’enterrament. Perquè la meva mare té set fills i només hi podran acudir tres persones. Et demanaria, sisplau, si em llegeixes: pensa en la meva mare. En els 36.000 sanitaris contagiats. En els 50 sanitaris morts. En els que han contagiat les seves famílies. Pensa que els sanitaris treballen sense epis, sense tests i sense prou mesures de protecció, en jornades esgotadores, amb les ucis al 300% de la seva capacitat. ¿S’han jugat la vida perquè tu llancis per la borda tota la seva feina? Em llegiràs en dissabte o diumenge, preparant-te per treure els nens o per anar a córrer. Surt amb mascareta i guants. Els teus fills també. I respecteu la distància social.