LA CLAU

Monclovites molt «humans»

El Govern va permetre que la qüestió tècnica s'imposés de molt al que era humanament raonable amb les sortides dels nens. El «no dono crèdit» es va imposar als balcons davant la infància missatgera i tutelada i hi va haver una rectificació

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp53200912 familia200422173753

zentauroepp53200912 familia200422173753 / RICARD CUGAT

A la Moncloa porten una setmana complicada. O de vaivens sorollosos. Dimarts passat, l’esperançadora notícia que els nens per fi podrien sortir al carrer es va convertir en controvèrsia nacional en menys de sis hores. El Consell de Ministres va beneir que es limités el passeig dels nens a farmàcies, quioscos, caixers i supermercats. Una decisió suposadament hiperprotectora davant el Covid, amb una aura tècnica i científica, que va sorprendre alguns dels ministres que van sentir la proposta a l’habitual reunió del gabinet. «¿Els nens al supermercat, malgrat el coronavirus?». La pregunta del milió...  i de milions d’espanyols i fins i tot d’alguns membres de l’Executiu.

No es va donar prou rellevància a un tema crucial en aquest consell i a Salvador Illa, ministre de Sanitat, li va explotar a les mans, una estona després, quan encara pensava que hi havia temps per llimar desajustos sense massa enrenou. La qüestió tècnica es va imposar de molt a la humana i no es va buscar l’equilibri garant. L’oposició política, una part de la societat confinada i fins i tot el soci de coalició es van regirar. 

Notícies relacionades

El «no dono crèdit» es va convertir en l’himne oficial de les finestres i els balcons que, cap a les set de la tarda, van agafar la cassola i van fer públic el desconcert que els va provocar sentir, de boca de la portaveu governamental, que els seus nens tenien permís per fer de missatgers tutelats i res més. Sobre les nou de la nit va arribar la rectificació. Apoteòsica la velocitat a la qual va córrer pels xats familiars i de l’escola. Illa va donar la cara per explicar-ho i va al·legar que el seu equip sap «escoltar».

El vicerpresidente Pablo Iglesias es va encarregar d’aclarir a les xarxes que ell discrepava del pla de desconfinament infantil amb caràcter comercial. Per si de cas. Ja aquest dijous, quan va aparèixer amb Illa per explicar la versió bona, Iglesias va justificar l’error dient que l’Executiu és «humà». És clar,como el clam que el va obligar a corregir.