IDEES

De Benjamin a Chateaubriand

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp3526284 exit television documental qui va matar a  walter benjamin180319124643

zentauroepp3526284 exit television documental qui va matar a walter benjamin180319124643

Gràcies a George Steiner i a Flâneur, ja podem conformar-nos amb la inaccessibilitat de Walter Benjamin. Per superar-la, assegura Steiner, és imprescindible conèixer 12 àrees del saber que van de l’emancipació de la burgesia germanojueva al desenvolupament de la llengua alemanya, la difícil aproximació de Benjamin al marxisme o el paper crucial de la teologia (i l’esoterisme) en l’obra de l’intel·lectual més derrotat, i per això més elevat a la categoria de mite, del segle XX. Des de personalitats com Hannah Arendt, Karl Löwitt i Adorno, assevera Steiner, «no conec ningú que tingui la profunditat de visió necessària per entrar en el món terriblement destruït de Walter Benjamin, en la matriu del seu pensament». Amb aquesta elegància, desqualifica i rebaixa fins a la categoria de farsants la plèiade de ‘benjaministes’ que viuen d’interpretar i divulgar una obra ininterpretable i, en conseqüència, indivulgable. Deixem-ho així.

Com que no sabem què fer amb l’entronitzat Benjamin, podríem si més no recomanar Chateaubriand als nostres amics de dretes

Notícies relacionades

Gràcies al confinament, i després d’haver-lo postergat al llarg de 40 anys, he emprès la lectura de Chateaubriand, no sense una ganyota d’escepticisme. Deixant de banda el cap del filet cuinat sota la seva advocació, no recordo haver-lo vist mai citat, si no és, i encara de tant en tant, per convertir-lo en ninot de fira reaccionari, inservible, esventrat, contra el qual és més fàcil llançar dards enverinats de progressia i d'ignorància. La sorpresa, en positiu i admirat entusiasme, no desborda en adhesió per la distància ideològica. Ja que no sabem què fer amb l’entronitzat Benjamin, podríem si més no recomanar Chateaubriand als nostres amics de dretes, indefectiblement partidaris d’incrementar la desigualtat en tots els camps. Tot i que, d’entrada, caldria ocultar-los les dues següents citacions.

Sintetitzo la primera, «les revolucions són causades per la corrupció dels poderosos», i transcric literalment la segona: «Millors que nosaltres, [les dones] només tenen la feblesa de ser el que volem que siguin; la culpa és nostra». Feliç Santa Jordina.