LLIBERTAT CONDICIONAL

L'art de guanyar des de l'engany

Un país amb una població inculta i adoctrinada amb mentides és fàcilment manipulable, com demostra la història recent europea

3
Es llegeix en minuts

El presidente de Estados Unidos, Donald Trump, durante una reunión con los expertos sanitarios, en la Casa Blanca, el pasado 14 de abril. / CASA BLANCA

El presidente de Estados Unidos, Donald Trump, durante una reunión con los expertos sanitarios, en la Casa Blanca, el pasado 14 de abril.
zentauroepp52998314 files  in this file photo us president donald trump gestures200401212530

/

Des del moment en què es va saber que els amos de gos estaven autoritzats a passejar la seva mascota en quarantena, es van excedir les sol·licituds d’adopcions. Un d’aquests gossos adoptats en els primers dies de confinament va ser assassinat poc després. Es deia Tigre. És el cas més sonat, però no l’únic, així que la Societat Protectora d’Animals i Plantes va enviar fa ja més d’un mes un comunicat en el qual es demanava a les protectores que no cedissin gossos en adopció durant el confinament.

Una empresa de venda de gossos va veure aquí el seu nínxol de negoci. I va iniciar una col·laboració amb un famós ‘influencer’. Sabem que hi va haver un «regal» i també sabem que l’‘influencer’ cobra 20.000 euros per una campanya en el seu perfil.

Quan molts pares de nens no podien aconseguir els llibres dels seus fills perquè les llibreries ja no fan comandes per encàrrec, l’‘influencer’ presumia en el seu perfil d’haver rebut un gosset per missatgeria durant el confinament.

La cortina de fum

Nombroses protectores li van escriure, diversos mitjans es van fer eco de les crítiques. En el meu perfil vaig exposar les raons per les quals aquesta campanya em semblava una bogeria, tot des del màxim respecte i en el mateix llenguatge moderat que sempre utilitzo en aquesta columna.

El següent: l’‘influencer’ va fer un vídeo en directe d’una hora dient que jo ho havia fet perquè li tenia «ràbia» i perquè ell venia més llibres que jo (no escriu llibres, ha publicat un àlbum de fotos) i que en la seva «generació» ningú em coneixia. En la seva generació m’han conegut com a lectura obligada en el Batxillerat i a la Universitat. Jo he publicat més de 20 llibres i ‘Beatriz y los cuerpos celestes’, per exemple, fa 22 anys que està en el mercat. (Sí, he venut molts més llibres que tu). 

Pot ser que l’‘influencer’ fos així d’inculte (tot és possible), però segurament estava utilitzant una vella tàctica de màrqueting: la cortina de fum.

Atac a l’OMS

En un article publicat fa més d’un mes (‘La justícia en temps de coronavirus’), jo ja avisava que la situació als EUA seria crítica. Si jo ho sabia era perquè l’OMS feia temps ho estava advertint. Doncs bé, ara Trump diu que els tallarà els fons perquè l’OMS i la Xina no van advertir del perill del coronavirus. Així crea una cortina de fum, desplaça la culpa, s’oblida el tema principal de la notícia i aprofita per guanyar terreny en la seva guerra comercial contra la Xina. 

La mateixa tàctica que l’‘influencer’, que aprofita per promocionar el seu llibre.

Recordem que l’origen de la paraula ‘polèmica’ és l’«art que ensenya els ardits amb què s’ha d’ofendre i defensar qualsevol plaça» i que un ardit és un artifici, una mentida creada amb traça per a l’assoliment d’un intent. És a dir, l’art de guanyar una guerra mitjançant l’engany.

Caldo de cultiu populista

Tot això seria fins i tot graciós si no fos perquè a l’‘influencer’ el segueixen un milió d’adolescents que estan aprenent ja no la falta de respecte als animals, sinó que l’important és guanyar a qualsevol preu.

L’FMI preveu un descens en el PIB de 10 punts per a Espanya, i un atur del 20%. L’educació té a veure en això: un país amb una població inculta i adoctrinada des de la mentida és un país fàcilment manipulable, caldo de cultiu de populisme barat. I la història ens ensenya on acaba això: a l’article de la setmana passada (‘L’Europa que oblida la seva història’) em remeto.

Notícies relacionades

Mentrestant, la Xina ha superat la crisi del coronavirus amb una taxa de víctimes mínima i amb una economia sana, mentre que els EUA i Europa experimenten el crac més gran en dècades.