Decàleg per autocuidar-se per a la quarantena

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp52976813 grafcat3897  barcelona  30 03 2020   dos vecinas bailan en s200401193547

zentauroepp52976813 grafcat3897 barcelona 30 03 2020 dos vecinas bailan en s200401193547 / Marta Perez

1. Acceptació del dolor. Assumir que és normal que estiguem tristos o ansiosos, no intentar lluitar contra això. Ja ho diu el proverbi indi: «Asseu-te a contemplar el dolor fins que passi, i estaràs més enfortit per al pròxim».

2. Control de l’estrès. La inactivitat estressa. Perquè condueix a rumiar: a donar voltes incessantment a les mateixes idees intrusives. Organitza i planifica les teves activitats diàries. La rutina et proporcionarà la sensació de control, tan necessària en moments en què sentim que tot és caos.

3. Control de les emocions. Sentirem enuig i ira, depressió, frustració, ràbia i, fins i tot, culpa. («¿Per què no em vaig acomiadar d’en tal?», «¿Per què li vaig dir exagerada a tal altra quan em va dir que utilitzés mascareta?»). Però no hem de desplaçar-los cap a un altre: cap al Govern, o la comunitat, o els fatxes o els feminazis. Obsessionar-se amb pensaments negatius precisament en confinament és com no retirar l’olla de pressió del foc quan està començant a xiular.

4. Control del cansament. Posar-se a teletreballar com un possés crea ansietat. I passar-se el dia al llit porta a la depressió. L’ideal és destinar un temps al treball (teletreballar, netejar la casa, estudiar amb els nens) i a partir de la caiguda del sol, centrar-se en un mateix: practica la relaxació, banya’t, escolta música...  

5. La relació amb els altres. De nou, compte amb els extrems: ni aclaparis tota la teva llista de correus enviant mems cada 10 minuts, ni t’encastellis en el mutisme perquè estàs trist. Intenta destinar un temps determinat, cada dia a la mateixa hora, per trucar als més pròxims. I NO parleu de coronavirus.

No t’enganxis a les xarxes socials, perquè en aquests dies s’estan posant en circulació un munt de boles provinents de comptes falsos l’únic objectiu dels quals és desestabilitzar.

Consell essencial: Si la informació (és un dir) prové de mitjans digitals ben coneguts per les seves actituds polítiques radicals o de persones el nom i cognom del qual no coneixes, ignora-la.

«Els grans descobriments
mai van sorgir d’una zona de confort»

6. Autocuidar-se. No és moment per ofegar les penes en alcohol. Evita hàbits nocius més que mai, per poder enfrontar-te a la malaltia sense problemes afegits, en el cas que arribés.

7. Ús racional de la medicació. ¡Compte amb les benzodiazepines, els tranquil·litzants, les pastilles per dormir! Creen addicció i tenen alta tolerància, per això no són tan bons aliats com semblen.

8. Ús racional de les teràpies alternatives. ¿Teràpia alternativa i ús racional en una mateixa frase? ¡Sí que es pot!  Si els quars, el reiki, la meditació transcendental o fins i tot la wicca t’han donat resultats en el passat, és el moment d’utilitzar-los.

9. Exercici aeròbic, en qualsevol de les seves modalitats (bicicleta estàtica, dansa, etc.). S’ha demostrat en nombrosos assajos clínics la seva eficiència quant a la millora dels símptomes de l’ansietat i la depressió.

Notícies relacionades

10. Constància. Res de l’anterior funciona sense pautes regulars. Ens hem d’esforçar en el compromís amb una mateixa primer, i –des d’aquesta posició–  amb els que ens envolten després.

¿I per què aquest decàleg? Si busquen un altre article publicat en aquest mateix diari (‘Nosaltres els malalts’), sabran que vaig travessar una experiència de dolor crònic que em va obligar a recloure’m a casa. He adaptat els savis consells de la Societat Espanyola de Reumatologia, que tan bon resultat em van donar. I dels quals vaig aprendre alguna cosa: els grans autodescobriments mai van sorgir d’una zona de confort.