Editorial

Macron se la juga a les municipals

L'epidèmia i la reforma de les pensions no van a favor del partit del president francès en la primera volta de les eleccions

1
Es llegeix en minuts
zentauroepp52774027 internacional francia200314163433

zentauroepp52774027 internacional francia200314163433 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

Si el risc que corria Emmanuel Macron en les eleccions municipals d’aquest diumenge ja era gran per raons polítiques, la infecció massiva de ciutadans pel coronavirus li complica encara més tot, perquè el president francès s’ha negat a ajornar els comicis, tal com li reclamaven moltes veus. Si després de la primera volta de les eleccions es disparen els contagis, serà impossible no atribuir-ho en gran part al manteniment de la cita electoral i les mirades es giraran contra el president, al qual es responsabilitzarà.

 Macron ja afrontava les municipals amb poques esperances, perquè el seu partit, La República en Marxa (LREM), creat per donar suport al president, amb prou feines té implantació local, perquè no existia en les anteriors eleccions, el 2014, i en menys de tres anys ha sigut incapaç d’ancorar-se al territori. Aquest és un dels motius que expliquen les poques possibilitats del LREM en aquests comicis, després de perdre el pols davant l’ultra Le Pen en les europees del 2019, i en contrast amb el seu èxit a les presidencials del 2017. L’altre motiu és la baixada de popularitat del president a causa de la controvertida reforma de les pensions, inevitable però mal explicada, que al final s’ha hagut d’aprovar per decret, sense debat parlamentari.

Una altra novetat d’aquestes municipals és que sembla segur el retorn de la vella confrontació esquerra-dreta, després d’uns anys en què s’han enfrontat macronistes i lepenistes, o liberals i populistes, que havien condemnat gairebé a la desaparició els partits tradicionals, Els Republicans (LR), de dretes, i el Partit Socialista (PS). Aquestes dues formacions encara són fortes als grans municipis i els pronòstics els són favorables per conservar les ciutats. Aquest diumenge, en tot cas, se celebra la primera volta i haurem d’esperar per treure conclusions a la segona, el dia 22, a la qual accedeixen les llistes que superen el 10% dels vots. Allà seran decisives les aliances que es puguin formar entre els partits. Per exemple, a París, on tres llistes es disputen l’alcaldia, actualment a mans d’Anne Hidalgo.